Montera relä på Puch Maxi med dåligt lyse

Fråga: Hej. Jag har en Puch Maxi med dåligt lyse. Tänkte koppla in ett relä men detta är för likström och maxin har växelström. räcker det att sätta en diod före spolen för att det ska fungera?

mvh

Grotters

 

Svar: Jag vet inte hur ett relä skulle kunna förbättra lyset på en moped. Att man monterar reläer på bilar med exempelvis extraljus beror på att man vill minska spänningsfallet i kablar som uppstår om man ansluter starka extraljus som drar mycket ström. Då monterar man reläet nära extraljusen (=korta kablar) och så använder man grova kablar mellan reläet och extraljusen och mellan reläet och batteriet/generatorn. Reläet styr man sedan med en tunnare kabel från ordinarie helljus.

Jag skulle nog hellre gå igenom mopedens elsystem på jakt efter dålig kontakt i någon omkopplare, anslutning eller mot jord. Ibland kan det hjälpa med att dra en kabel från lamphuset/lampans sockel till ramen så att strömmen till lyset inte behöver gå genom styrlagrets kulor. Man kopplar alltså ihop ram och gaffel med denna kabel.

Om mopeden är omlackerad kan det ibland bli så att lacken isolerar motorblocket från ramen så motorn jordas via vajrarna och drivkedjan vilket inte är särskilt bra. Om lyset fortfarande är dåligt efter åtgärderna så kan det vara en dålig glödlampa eller en defekt belysningsspole i motorn som är orsaken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen