Kontrollera tändspole och blinkrelä

Fråga: Hur testar man en icke monterad tändspole och ett blinkrelä?

Mvh Roland

Svar: Du kan mäta på tändspolen med en multimeter. Ställ in den på motstånd och mät mellan anslutningarna benämnda 1 (-) och 15 (+). Motståndet mellan dessa anslutningar ska vara omkring 2 Ohm på en tändspole för 12 volt.. Det varierar förstås mellan olika tändsystem.

Nästa steg är att mäta motståndet mellan en av anslutningarna och högspänningsanslutningen (där tändkabeln går till fördelaren). Här bör det ligga på omkring 10 Kohm, och även här varierar motståndet mellan olika tändsystem. Det här säger egentligen inte om tändspolen är i gott skick eller inte, snarare att den inte är kass.

När det gäller blinkreläet kan du testa det genom att koppla det som det ska vara i bilen, det vill säga in med 12 volt på lämpligt ställe, plocka ut strömmen genom lämpligt motstånd, exempelvis två stycken 21W lampor och sedan vidare till jord. Koppla enligt bilens kopplingsschema då det finns flera olika typer av blinkreläer och kopplingar.

Det enklaste är förstås att montera både tändspolen och blinkreläet i en bil där du vet att resten fungerar som det ska.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen