Vilken tändhatt till Yamaha FS 1?

Fråga: Tändhattar med olika kiloohm. Vad ska man välja? Yamaha FS 1.

Roland Larsson

 

Svar: Helst ingen, om du frågar mig. Tändhattar med inbyggd avstörning är till för att motorn inte ska störa TV- och radioapparater. Själva avstörningen består av ett motstånd inne i tändhatten vars uppgift är att ”äta upp” de störningar som bildas. Nackdelen med detta motstånd är att det stjäl energi från den högspänning som kommer från tändspolen. All ström från tändspolen måste alltså passera ett motstånd på flera tusen Ohm innan den når tändstiftet.

Detta gör gnistan svagare och för att kompensera för detta så rekommenderar tillverkare av tändstift att man ska öka tändstiftsgapet med en tiondel (1/10 mm) jämfört med vad det står i fordonets instruktionsbok när man använder avstörda tändstift – som då också har ett inbyggt motstånd. Tanken med det längre gnistgapet är att göra den lite klenare gnistan längre så att den ska antända så många bränslemolekyler att förbränningen ändå blir fullständig.

Dessutom innebär ett längre gnistgap att tändspänningen stiger vilket i sin tur belastar tändspolens inre isolering hårdare. Det ”sliter” mer på tändspolen, helt enkelt. Nu är det inte direkt skadligt att använda avstörda tändhattar, tändkablar eller tändstift, men dagens elektronik är inte lika känslig för störningar som gårdagens så denna typ av avstörning, som stjäl energi, är oftast onödig. Om inte grannarna ger dig arga blickar när du kör förbi dem på bästa Tv-tid med en vanlig tändhatt är allt okej.

Jim Lundberg

Vilken tändhatt till Yamaha FS 1?
Avstörd tändhatt. Inringat, men knappt läsbart, står det 5 KΩ vilket betyder 5 kiloOhm – eller 5000 Ohm om man så vill. Om inte grannarna klagar så är en vanlig tändhatt utan avstörning att föredra då den är bättre för motorn.
Rulla till toppen