Mätvärden på 6 volts tändspole till Yamaha FS 1

Fråga: Det gällde en moped Yamaha FS 1 med 6 volts system och brytarkontakter. Vilka mätvärden gäller då?

Mvh Roland

 

Svar: Man kan hjälpligt mäta upp en tändspole med en vanlig multimeter, men får inte fram hela spolens status. Man ställer multimetern på resistansmätning (Ω Ohm) och lägger valfri mätsladd mot tändspolens stomme. Den andra mätsladden håller man mot tändkabeln. Då ska multimetern visa någonstans runt 6000 Ω (5000 – 7000 Ω). Sedan ansluter man mätsladden mot tändspolens kabel till primärlindningen (den som går till brytare/kondensator). Nu ska multimetern visa runt 1 Ω.

Men det vanligaste problemet med tändspolar är att den inre isoleringen har brutits ner så att det under drift sker överslag mellan lindningarna inne i spolen – en åkomma som blir värre när tändspolen värmts upp. Klassikern är när motorn är lättstartad i kallt tillstånd, men när man varmkört och stänger av den så får man vänta en bra stund tills den kallnat innan den går att starta igen. Detta gäller främst tändspolar som sitter innanför svänghjulet.

Men vill man veta om spolen verkligen fungerar ska man köra den i en tändspoleprovare och då ska den först värmas upp till normal driftstemperatur vilket är cirka 70 grader.

Jim Lundberg

Mätvärden på 6 volts tändspole till Yamaha FS 1
Säkraste sättet att se om en tändspole fungerar är att köra den i en tändspoleprovare. Men spolen måste värmas innan testet och det kan man göra i en ugn eller genom att leda en ström på ca 2 ampere genom primärlindningen tills spolen når en temperatur på 70 grader.
Rulla till toppen