Byta pedalkedja på ILO Piano

Fråga: Hej. Hur byter man trampkedjan på en ILO Piano med trampor? Klarar man det utan specialverktyg eller bör man anlita en specialist?

Tacksam för svar

Kent Elmbro

 

Svar: ILO Pianomotorn är nog bland det enklaste man kan skruva med. Men det krävs två typer av avdragare. En svänghjulsavdragare med gängan M22x1,5 samt en specialare till tandrullen på vevaxeln (se bild nedan).

I övrigt är det vanliga verktyg som gäller. Det finns inga shims, rullar eller andra småprylar som kan trilla ut. Passa på att byta lager och packboxar när du ändå håller på. Detta finns bland annat hos Jacking AB (telefon 0227- 133 22). Packningssatser och svänghjulsavdragare finns hos många mopedtillbehörsfirmor.

Kedjan ifråga har dimensionen 3/8″ x 5/32″ och ska ha en längd av 26 rullar. Kedjan är ändlös, men när du köper en ny så blir det troligtvis en med kedjelås. Kolla med Dione i Uppsala (telefon 018-14 01 30).

Men innan du sätter igång: Det är ovanligt att pedalkedjan brister och det kan vara tandremmen mellan vevaxel som brustit. Det kollar du enkelt på följande vis: Dra in kopplingen och lägg i valfri växel. Trampa runt pedalerna. Om mopeden åker iväg likt en cykel är pedalkedjan hel. Om pedalerna däremot bara snurrar runt så har pedalskedjan gått av.

Jim Lundberg

Byta pedalkedja på ILO Piano
Tandrullen på vevaxeln sitter på en kona och kan sitta rejält hårt. En vanlig universalavdragare med två- eller tre armar kan vara svår att få dit och den kan även skada tandrullens inre kant. Avdragaren på bilden är hemsnickrad och sprider kraften över en stor del av tandrullen insida.
Rulla till toppen