Bevara patinan på Monark Monarped från 1953

Fråga: Hej. Jag håller på och renoverar min Monark Monarped från 1953 men vill helst inte lacka om den utan vill gärna ha den med sliten lack/patina. Lite rost tittar ju fram här och där och hur skyddar jag moppen från att rosta ännu mer? Klarlack, olja eller vad? Tacksam för svar och tack för en mycket intressant tidning!

Mikael Emanuelsson

 

Svar: Om du använder mopeden sparsamt och förvarar den torrt behöver du inte göra någonting. Men för att förhindra vidare korrosion så kan man tvätta mopeden noga, låta den torka och sedan gnida på lite motor, eller linolja. Väljer man linolja så kommer den att hårdna med tiden då den oxideras av luftens syre till något som påminner om klarlack. Tänk bara på att linoljetrasor kan självantända! Elda upp dem under kontrollerade former.

Alternativ två är att klarlacka hela mopeden över rosten. Även här ska man rengöra och sedan låta den torka ordentligt. Om man tillsätter matteringsmedel till klarlacken så ser det mer originalslitet ut. Att lägga en vanlig högblank klarlack över rost och andra fläckar ser bara konstigt ut.

Min Monark Monarped från 1953 är rejält sliten i lacken men har få rostangrepp. Jag har inte gjort något åt de synliga ytorna, men har behandlat exempelvis skärmarna med hålrumsvätska med rostinhibitorer (Dinitrol ML) så att det inte ska rosta igenom från insidan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen