Glapp i framvagnen på flakmoped 1189

Fråga: Tjenare. Putte här igen… Nu glappar det i framhjul/styrspindel på min flakmoped 1189 (sid 24 i reservdelskatalogen) den övre delen styrlagerskålen (nr 28) och nu försöker jag att rätta till det genom att dra åt stoppmuttern (nr 27) men hur jag än bär mig åt så vill det inte släppa…

Är den ena vänster gängad och den andra höger gängad? Vad gör jag för fel, jag vill ju inte dra sönder grejerna. Tacksam för svar.

Mvh Putte

 

Svar: Lagerskålen (nr 28) är gängad och ska skruvas ner mot lagret (nr 29 & 33) för att få bort eventuellt glapp. När detta är gjort ska man låsa lagerskålen med stoppmuttern (nr 27). Man börjar alltså med att lossa stoppmuttern – sen skruvar man ner lagerskålen. Brickan mellan skål och mutter (nr 32) har en invändig knast (”pigg”) som sitter i ett längsgående spår i styrspindeln. Detta gör att den vridande kraften som uppstår när man svänger inte ska kunna överföras till stoppmuttern eftersom brickan inte kan rotera på spindeln.

Det var så länge sedan jag skruvade med framvagnen på en flakmoped så jag kommer inte ihåg om det är höger- eller vänstergängat, men det bör vara vanlig högergänga i en applikation som vrider sig fram och tillbaka som ju en styrspindel gör. Dessutom finns ju brickan (nr 32) som ska säkerställa att inget gängar upp sig.

Testa med att värma med en gasolbrännare (försiktigt) och använd gärna en mutterdragare för att lossa stoppmuttern då dessa effektivt knackar loss de mest tjuriga muttrar och skruvar. Om du skymtar spindelns gänga någonstans kan du lätt avgöra om den är höger- eller vänstergängad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen