Kedja till Puch Maxi

Slipa ner skallen på den nit som ska knackas ur så går det lättare.

Kedja till Puch Maxi

Publicerad

Fråga: Hej Håller på att greja med en Puch Maxi med E50 motor. Jag har svårigheter att läsa ut vilken kedja jag skall köpa. 13/45-drev – det vill säga ren standard, inte drevad eller trimmad. Vad jag förstår är det en 1/2"x3/16" men det finns 415 och 415H beteckningar och hur många länkar? Vilken skall jag köpa och jag antar att jag måste anpassa längden.

Jag är nybörjare så om frågan är lite amatörmässig så ursäkta.

Mvh

Hazze

 

Svar: Jag vet inte vad som eventuellt skiljer en kedja med beteckningen 415 samt 415H. För mig har detta aldrig varit något problem utan jag har bara sett till att kedjan heter 415 när den aktuella mopeden ska ha en sådan – sen har det fungerat. Måttet på en 415-kedja är mycket riktigt 1/2" x 3/16".

Däremot ska man nog inte köpa den billigaste kedjan om man vill få ut många mil ur den – och att man rengör och smörjer den med jämna mellanrum. Jag hittar tyvärr ingen uppgift på hur många rullar kedjan ska ha, men har du kvar den gamla är det bara att räkna rullarna på denna.

Tänk bara på att den sliten kedja kan vara rejält förlängd och om bakhjulet är justerat långt fram med en sliten kedja kan en ny kedja med samma antal rullar bli för kort. Ta hellre en för lång kedja om valet står mellan två längder/antal rullar. Om du helt saknar kedjan kan du ta ett måttband och dra detta som en kedja runt dreven och sedan dela detta mått med 12,7 mm vilket är centrumavståndet mellan två rullar.

Ett exempel: Längden runt bägge dreven från motorn till bakhjulet blir drygt 1400 mm. Vi delar 1400 med 12,7 och får fram talet på drygt 110. Kedjan ska då ha cirka 110 rullar. Helt exakt blir det inte efter som måttbandet ligger kuggarnas toppar medan kedjan ligger nere mellan topparna, men det ger en fingervisning.

För det mesta måste man kapa kedjan till rätt längd och när man gör detta ska man tänka på att man bara kan ta bort ett jämnt antal rullar – alltså 2, 4, 6, 8 och så vidare. Man slipar ner skallen på den nit som ska knackas. Sen lägger man kedjan ovanpå backarna på ett skruvstycke med en liten springa där niten kan passera. Använde ett lämpligt dorn. Har man inget skruvstycke kan man lägga en liten mutter under kedjan som stöd där niten kan passera.

Jim Lundberg

Lägg kedjan på ett skruvstycke med en liten glipa mellan backarna så niten kan passera.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Oljeblandning Saab tvåtakt

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Erik. Utombordsmotorer har ofta en arbetstemperatur på cirka 60 grader och valet av den låga temperaturen ska ha att göra med saltutfällning och korrosion i kylsystemet som tydligen uppstår vid...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842