Husqvarna 120 cc som inte frikopplar

Fråga: Mitt problem är att min Husqvarna från 1953 (rödmyra) inte frikopplar riktigt. Upplever att det är mer när den är varm, Det rasslar mycket i kuggarna. Frikopplingsarmen har ett spel på ca 3,4 mm. Frikopplingshandtaget tar direkt. Vad göra?

Christer Johnsson

 

Svar: Om kopplingen tjuvdrar, och om detta ökar när motorn är varm, kan det bero på att lamellerna inte går isär tillräckligt mycket när man drar in kopplingshandtaget och när sedan korken i lamellen sväller lite av värmen så blir det ju ändå värre.

Börja med att kolla spelet i kopplingsmekanismen. Häng av vajern från kopplingsarmen. Armen ska ha en frigång på 10 millimeter ute vid vajerfästet. Detta justeras med skruven i kopplingens centrum enligt bilden ovan.

Häng sedan på vajern och justera längden på denna så att det blir ett spel uppe vid kopplingshandtaget på cirka 2 mm. Nu ska rörelsen i kopplingsmekanismen räcka till för att kopplingen frikopplar helt.

Husqvarnamotorn har väldigt tjocka stållameller och därför är risken liten att någon av dessa skulle ha slagit sig – något som också kan få kopplingen att tjuvdra. Ju tjockare olja man har, desto mer vill kopplingen tjuvdra. Växellådan ska ha 0,7 liter SAE 50 motorolja, men prova gärna med den något tunnare SAE 30-oljans som säljs under namnet gräsklipparolja på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker.

Jim Lundberg

Rulla till toppen