ILO Vattenskoter

Fråga: God middag! Jag har ett minne av att ILO tillverkade en motor för simmare! Förmodligen höll man motorn framför sig i vattnet och den drev simmaren! Vad vet Du/ni om den?

Hälsningar!

Willy Nilsson

 

Svar: Det stämmer och manicken kallades för ”Aqua Scooter”. Historien bakom denna vattenskoter är minst sagt dramatisk. Det började på 60-talet då den östtyske kemiingenjören Bernd Böttger till varje pris ville lämna det socialistiska DDR och han hade då valt att försöka fly vattenvägen.

Bernd tillverkade en vattenskoter i sin bilverkstad som skulle dra honom över vattnet och till Danmark. Motorn var en tvåtaktsmotor från en motorcykel där han monterat på en propeller samt tätat från vatten med polyesterplast. Funktionen var så att man hade skotern framför sig och blev då dragen framåt i vattnet.

Första flyktförsöket skedde hösten 1967 men misslyckades då regimens polis, Stasi, grep honom på stranden och trots att han bedyrade att han inte skulle rymma, utan bara prova en uppfinning, så fick han tre månaders fängelse.

Efter detta var han än mer beslutsam att fly och ett år efter det första försöket lyckades han ta sig till Danmark med sin hemmagjorda vattenskoter. En resa på 24 sjömil som tog närmare fem timmar. Rymningen fick stor publicitet i västvärlden och det amerikanska företaget Rockwell International erbjöd då Bernd att utveckla en vattenskoter åt dem.

Rockwell ägde vid denna tid ILO så valet av motor var enkelt. 1974 lade man dock ner tillverkningen av sin Aqua Scooter. Mer fakta om denna finns på Wikipedia (engelska). Där finns även bild på underverket.

Jim Lundberg

Rulla till toppen