Dra nytt elsystem på Monark Monarped från 1953

Kopplingsschema till Monark M32 Monarped 1953.

Dra nytt elsystem på Monark Monarped från 1953

Publicerad

Fråga: Hej. Har en Monark Monarped från 1953 med ILO FP50-motor med dekompressionsventil. Ska dra om gamla elen. Från generatorn går en gul och en svart kabel. Jag har ingen dödare. Vart kopplar jag den svarta kabeln. Baklampan?

Mvh

Joakim

 

Svar: Om ingen har byggt om något på din Monarped så ska den svarta kabeln gå till en dödarknapp vars funktion är sådan att knappen jordar den svarta kabeln när motorn ska stängas av. De första Monarpederna från 1953 hade ingen dekompressionsventil, "pys", utan enbart den elektriska dörarknappen.

Men motorerna har en förmåga att slira på lamellerna vid start och det kan vara anledningen att Monarpederna snart fick en pys som regleras från styret. Håller man in pysen så får man lätt "snurr" på motorn när man börjat cykla och när man släpper pysen så snurrar den på och startar.

Baklampan får sin matning via en grå kabel från ljusomkopplaren på styret. Bifogar ett kopplingsschema till Monark M32 som modellen heter.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Frasse. Jag är lite osäker på det. Visserligen är det en separat spole men då den saknar polskor så snor den ju energin från belysningsspolen. I alla fall så "lånar" den ju...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842