Oljepåfyllning på Husqvarna 40 cc

Fråga: Jag har en remdriven Fram med Husqvarna 40cc-motor. samma motor som Novolette 1952 har. På motorn sitter en oljepåfyllningsplugg men ingen avtappningsplugg. Ska man fylla på olja och i så fall hur mycket och vilken typ av olja?

Tacksam för svar.

Prolle Swahn

 

Svar: Det finns två smörjställen på din motor. Det ena är en fettnippel på insidan av remskivan där det ska tryckas in lite fett med jämna mellanrum. Det andra är det som du har uppmärksammat. Det är bara det lilla utrymmet mellan lagren till den utgående axeln som det handlar om. Om man vill tappa ur den gamla oljeskvätten måste tyvärr hela mopeden vändas upp och ner – något som möjligtvis kan vara bra i samband med renovering eller liknade eftersom det här inte uppstår några större slitpartiklar som kontaminerar oljan.

Det anges ingen oljemängd, utan man ska bara se till att det finns olja i utrymmet (stick ner en tändsticka eller ståltråd) och behöver man fylla på så är det motorolja SAE 50 man rekommenderar. Men eftersom det bara handlar om att ge två spårkullager smörjning så fungerar den med nästan vilken olja som helst – exempelvis SAE 30 som säljs under namnet Gräsklipparolja på mackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker.

Jim Lundberg

Rulla till toppen