Snustorrt i vevhusen på havererade Zündappmotorer

Snustorrt i vevhusen på havererade Zündappmotorer

Publicerad

Fråga: Vill inte kasta skit på Aspen tvåtaktsolja eller färdigblandad Aspen bensin, kom hem två stycken Zündappmotorer 2019 och en 2020 där det varit totalhaveri i vevhuset. Tog med delarna våren 2019 till jobbet och visade upp, och en del trodde att delarna var tvättade i thinner så torra var alla delar.

Har själv alltid kört på mineral tvåtaktsolja och när man plockat isär, då har delarna känts lite kladdiga, men inte dessa motorer, har diskuterat med motorägarna om dom tagit fel dunk, missat oljan, men icke, har någon möjligtvis råkat ut för samma problem, skulle vara intressant att veta. Kan det ha något med etanolen att göra?

Göran Andersson

 

Svar: Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara en dålig tvåtaktsolja som man tillsätter i alkylatbensin eftersom denna bensin ofta används i högpresterande motorer som motorsågar, röjsågar och trimmers utan problem. Jag har tidvis kört min Husqvarna motorsåg på färdigblandad (2%) alkylatbensin och det fungerar utmärkt – trots tjurigt virke och slö kedja.

Någon som har erfarenhet av att färdigblandad alkylatbensin har orsakat haverier? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

On
Off

39 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Frasse. Jag är lite osäker på det. Visserligen är det en separat spole men då den saknar polskor så snor den ju energin från belysningsspolen. I alla fall så "lånar" den ju...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842