Originalhandtag till Monark Monarped

Fråga: Hej Jim! För ca 15 år sedan köpte jag en Monark Monarped 1954 men som jag nu tror är en tidig 53:a. Den har en tidigare ägare och nu har jag börjat fixa till den inför kommande säsong. Jag vill bara fråga om tips på originalhandtag till styret om du vet vad som kan vara original. Har nu packat om bränslekranen så nu går den bra igen. Ram nr: 100XXXx.

Med vänlig hälsning

Lennart

 

Svar: Nu vet jag inte exakt vad som menas med ”Handtag” i detta fall. Om det är själva greppen som man drar i så ska det vara aluminiumhandtag av fabrikat Magura med låsfunktion på kopplingshandtaget.

När det gäller resten av manöverhandtagen, alltså infästningen mot styret samt gashandtaget så ser dina ut att vara original. Kopplingshandtagets fäste är slitsat mot styret och dras ihop med en enda skruv. Gashandtaget ska vara av typen med en slid som rör sig i linje med styret och som påverkas av en spiralspår i gashandtagets rulle.

Om frågan handlar om själva gummihandtagen så kan jag bara relatera till mitt handtag på kopplingssidan som i alla fall suttit där så länge jag haft min Monarped, alltså sedan 1973, och det ser ju identiskt ut med ditt. Det bör vara originalhandtaget som jag ser det (bilden längst ner).

Din Monarped är definitivt en tidig 53:a. Min är också en tidig 53:a och ditt ramnummer (jag maskade de sista siffrorna i ditt ramnummer) är cirka 500 lägre än mitt. Du kan läsa mer om hur man identifierar årsmodellen på Monark Monarped här

Jim Lundberg

Originalhandtag till Monark Monarped
Vänster handtag på Lennarts Monarped.
Originalhandtag till Monark Monarped
Vänster handtag på undertecknads Monarped. Här är dock själva kopplingshandtaget utbytt till ett modernare från Postens Brevbärarvagnar där det användes som parkeringsbroms medan brevbäraren sprang in i husen och delade ut posten. Skillnaden mot det gamla originalhandtaget är att detta har ett överfall med två skruvar som nyper tag om styret,
Rulla till toppen