Lossa envis motorskruv på Honda 650

Fråga: Hej, jag håller på att bygga om min Honda 650 NTV Revere från 1990. Just nu så är det bara motorn kvar att demontera. jag har stött på ett problem när det gäller den nedre främre motorbulten. Muttern på ena sidan om motorn har jag fått loss men själva bulten vägrar att släppa. jag har provat att skruva runt den men bulten vägrar att röra sig överhuvudtaget.

Jag funderar på om det går att eventuellt knacka ut den. jag har inte lyckats hitta några videos eller något liknande där man kan se hur det går till och funderar på vad bästa sätt är att få bort bulten. Tacksam för svar.

mvh

Ruben

 

Svar: Jag är inte helt med på hur det ser ut, men jag tänker mig att den är en skruv i ett motorfäste i ramen som löper genom ett hål i aluminiumblocket. Aluminium kan oxidera rejält och då bildas ett vitt pulver (aluminiumoxid) som fyller ut spalten mellan skruven och dess hål i motorblocket. Är det dessutom det främre motorfästet så sitter ju det ofta mitt i sprutet från framhjulet och kommer det in vatten så börjar det bildas oxid som kan vara rena cementen.

Det är förmodligen så att skruven bara är inskjuten i sitt hål och sen har oxiden fyllt upp hålet. Testa med att värma området runt motorfästet och spreja på någon penetrerande olja typ WD40 eller 5-56. I brist på dessa kan man ta vanlig motorolja och späda ut med lacknafta tills den blir vattnig. Knacka på skruven med en kopparhammare så att dess ände inte skadas. Man får ofta knacka en sån här skruv fram och tillbaka ett antal gånger innan den släpper taget. Testa även med att försöka vrida den lite under arbetets gång.

Jim Lundberg

Rulla till toppen