Puch Maxi som dräller bensin ur avgasröret

Puch Maxi från 1971.

Puch Maxi som dräller bensin ur avgasröret

Publicerad

Fråga: Hej! Har en Puch Maxi med E50 motorn. Jag undrar var avluftningsskruven till vevhuset sitter. Motorn är sur och det rinner bensin ur avgasröret. Kan man lossa avgasröret och ta ur tändstiftet och trampa runt pedalerna och torka ur?

Vänligen

Ville

 

Svar: Puch hade på 50- och 60-talet en avtappningsskruv i botten på själva vevhuset där man kunde tappa ur bensin om exempelvis förgasaren hade flödat över. Jag tror inte Maxin har denna avtappning. Där finns bara en skruv längre bak på motorns undersida där man tappar ur växellådsoljan.

Om motorn blivit sur så att den inte startar kan man göra som du föreslår – att man tar ur tändstiftet och trampar runt motorn. Bensinkranen ska förstås vara stängd och det är snällt mot tändspolen att ha ett tändstift i tändhatten som man håller mot jord. Avgasröret behöver man inte lossa utan om bara motorn startar så blåser olja och bensin ut den naturliga vägen. Vill man ha det riktigt rent får man ta isär avgassystemet och tvätta ur det med lacknafta eller avfettning.

Men man måste ta reda på orsaken till att det blev så här – annars får man göra om detta gång på gång. Om motorn blir sur kan det bero på följande saker:

1 Dålig gnista (tändsystemet eller tändstiftet)

2 Flödande förgasare (flottören)

3 Kört för länge på choke

 

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Får jag montera sidvagn?

3 kommentarer

mekgoran: jb 128 borde vara den perfekta hojen för sidovagn, bra vrid, urstark ,m.m.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842