Varför är det bara en enda kolvring i senare Zündappmotorer?

Varför är det bara en enda kolvring i senare Zündappmotorer?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag undrar varför äldre Zündappmotorer har två kolvringar och senare årsmodeller en kolvring? (två kolvringar borde väl täta bättre mellan cylinder/kolv?)

"Zündapp"

 

Svar: Jag har faktiskt inget bra svar på detta. Men Zündapp har alltid haft små kolvspel på 0,02 mm från fabrik då man hållit fast vid hårdförkromade aluminiumcylindrar med i stort sett samma värmeutvidgning som kolven. Andra mopedtillverkare har haft gjutjärnscylindrar och då haft det dubbla kolvspelet (0,04 – 0,05 mm) för att kolven inte ska nypa när motorn är varmkörd.

Det är möjligt att Zündapp kom fram till att det räcker med en enda kolvring för att det ska bli tillräckligt tätt. En ring ger mindre friktion och mindre slitage.

Någon som vet mer?

Jim Lundberg

On
Off

13 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Frasse. Jag är lite osäker på det. Visserligen är det en separat spole men då den saknar polskor så snor den ju energin från belysningsspolen. I alla fall så "lånar" den ju...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842