Uppdaterad: Hade Chevrolet katalysator 1976?

Fråga: Jag håller på och renoverar en Chevrolet Camaro LT från 1976 med 305 cui V8-motor. Nu undrar jag om den årsmodellen på motor hade katalysator och således hade härdade ventilsäten och var avsedd för blyfri soppa!? Det som talat emot att den hade/har härdade ventilsäten är att när jag lappat ventiler mot säten så ser jag inga inpressade ventilsäten utan det verkar bara som godset i topparna är homogent gjutjärn. Någon som vet hur det förhåller sig? Vill gärna köra på blyfri bensin och ha katalysator.

Jan

Svar: I USA fanns katalysatorrening på Chevrolet från 1975 års modell. Om alla bilar som såldes i USA hade katalysator, och därmed gick att köra på blyfri bensin, vet jag inte, och inte heller om katalysator fanns på övriga marknader. Mitt bästa råd är att ta med toppen till en motorrenoverare och be dem kolla upp topplocken om du är osäker.

Läsare som vet mer i frågan – lämna en kommentar nedan.

Ha det gott

Robert Gustavsson

 

Uppdaterad

Jag har forskat lite mer i saken och gjutnumret (se kommentar #7) på dina toppar visar att de började tillverkas 1975 och hängde med till 1979 eller 1980 beroende på källa. Därmed borde topparna med största sannolikhet klara av att köras på blyfri bensin.

Robert Gustavsson

Exempel på sidor som listar gjutnummer på toppar från Chevrolet Small Block V8:

1968ss.com

Outintheshop.com

Rulla till toppen