Koppla blinker på motorcykel

Fråga: Jag är lite nyfiken på hur 6 v blinker ska kopplas. Har inte testat detta någon gång, på reläet finns tre stift. Jag skall sätta in 6 v blinkers på min Yamaha SR400 som har 6 volt och de gamla 12 v kablarna ska väl kunna användas. Jag har funderat på att montera ett extra 12 v batteri som bara går till blinkern och som man laddar någon gång under sommarmånaderna, men det skulle nog vara bättre att ha hela hojens elsystem på 6 volt.

Mekgöran

Svar: Hej Mekgöran. En 6 volts blinker kopplas på samma sätt som en 12 volts blinker. Yamaha körde med blinkrelä med två anslutningar på SR250 och jag antar att de använde samma system på SR400. Blinkreläet får ström från laddningsregulatorn och via ena stiftet. Det andra stiftet går till en 1-0-1 (vänster blinker-ingen blinker-höger blinker) omkopplare. Från omkopplaren går kablar till blinker vänster fram, blinker vänster bak och indikationslampa blinker vänster, samt till blinker höger fram, blinker höger bak och indikationslampa blinker höger.

Om din hoj har haft blinker tidigare bör du kunna använda 12 voltskablarna till även om du använder 6 volt då kablarna inte utsätts för någon större belastning under längre tid.

Vore det min motorcykel skulle jag leta rätt på ett 6 volts blinkrelä med två stift (fanns exempelvis på Volvo och Ford Taunus). Vill du använda ditt relä med tre stift bör du först ta reda på hur stiften ska kopplas då det kan variera.

Lycka till

Robert Gustavsson

 

Rulla till toppen