Hur smörjer man vajrarna?

Fråga: Hej! Vad är bästa medlet och metoden att smörja vajrar med? Hänga upp dom och droppa i något så det får rinna igenom höljet? Och i så fall hälla i vad?

Mvh

Thomas

 

Svar: Vanlig motorolja fungerar utmärkt till vajersmörjning, men ”allt som rinner” går att använda – transmissionsolja, ATF-olja, 5-56, WD40 och så vidare. Väljer man allt för tunna oljor så får man räkna med att merparten rinner ut i nedre änden så att man får smörja oftare.

Även flytande fett fungerar. Jag har testat Kronans vapenfett samt kedjesprej i vajrar som då är lite mer trögflytande. Men man bör undvika allt för tjocka smörjmedel i gasvajrar då trottelns returfjäder är väldigt klen och om smörjmedlet är för segt kan det ta lite extra tid för trottelfjädern att dra tillbaka vajern när man släppt gashandtaget – särskilt vintertid.

Det finns särskilda vajersmörjare (bilden ovan) som man klämmer runt vajeränden där man sedan kan pumpa in olja. Om plats finnes kan man låta själva vajern sitta kvar i handtaget. Har man tålamod så kan man droppa lite olja i änden på vajern uppe vid styret som då sugs in av kapillärkraften. Men det får man göra ett tiotal gånger med paus emellan. Fördelen med detta är att man inte behöver halka av vajern.

Om man hakar av vajern helt så kan man göra en tratt av tejp runt vajerhöljet. Sen hänger man vajern vertikalt och häller något kryddmått olja i den lilla tratten. Sen gör farbror Newtons gravitation resten så att oljan rinner ner i vajern medan man pysslar med annat. Om vajrarna har en nylonslang inne i höljet ska de normalt inte behöva någon smörjning då denna slang i sig är hal och minskar friktionen.

Jim Lundberg

Hur smörjer man vajrarna?
”Gravitationssmörjare”. Man sätter en enkel tratt av tejp runt höljet, hänger vajern vertikalt och droppar i lite olja. Sedan sköter gravitationen resten medan du tar en fika.
Rulla till toppen