Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

Fråga: Hej Jim. Jag har en Monarped 1956 med NSU-motor. Elektriska signalhornet funkar bara när lyset är avstängt. Jag hade problem med tändningen vilket slutade i att jag gjorde om originaltändspolen till 6 Volt för utanpåliggande tändspole. Helt enligt din fina bok. Nu funkar det perfekt.

Till min fråga: Kan man parallellkoppla ordinarie ljusspole med min hemlindade 6 Volts-spole så man får mer effekt och signalhornet funkar med lyse på? Kanske det stör funktionen av den utanpåliggande tändspolen? Får man kanske problem med frekvensfaserna? En fråga till: kan man sätta en bakljusspole på nuvarande ljusspole på NSU-motorn för att slippa sabba baklyset om strålkastaren går sönder?

Med vänlig hälsning

Torbjörn Leo

 

Svar: Om ditt signalhorn har en justerskruv i centrum så kan du börja med att vrida på den samtidigt som du trycker på tutknappen. Väldigt ofta kan man få igång ett tyst signalhorn genom att vrida lite på denna justering.

Att parallellkoppla tändspolens matarspole med belysningsspolen förutsätter två saker: dels att bägge spolarna ligger i fas, dels att de har något så när samma utspänning. Konstigt nog så stör inte alltid tutan tändspolens funktion. På exempelvis Zündapp KS 50 är tutan kopplad till brytarkontakterna och får alltså sin ström från tändspolens primärlindning. Denna koppling ger dessutom en lite mer distinkt signal då tutan matas med något som påminner om fyrkantsvåg. Kan vara värt att testa.

Att montera en separat bakljusspole gör att baklampan klarar sig från att brinna upp om framlampan går sönder – eller om det uppstår glapp i någon anslutning till framlampan. Om det finns plats mellan belysningsspolen och svänghjulet så går det utmärkt att montera en sådan spole. Man får byta till längre skruvar samt montera distanserna av järn (leder magnetism) mellan spolarna.

Bakljusspolen jordas i och med att den skruvas fast på belysningsspolen och den grå kabeln drar man direkt till bakljuslampan. Bakljusspolen fungerar så att den endast levererar ström när den underliggande belysningsspolen belastas av framlampan. Stänger man av framlampan (eller om den går sönder) så slutar bakljusspolen att leverera ström i samma ögonblick.

Jim Lundberg

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956
Den lilla bakljusspolen parasiterar på den underliggande belysningsspolen via järndistanserna ”D” som leder över magnetismen.
Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956
Exempel på tändsystem med separat matning av baklampan.
Rulla till toppen