Citronsyra på aluminiumblock

Fråga: Vilken blandning av citronsyra och vatten ska man ha till aluminiumblock?

Arne Olsson

 

Svar: Generellt ska man undvika syror på aluminium då det är en väldigt korrosiv metall, men jag misstänker att det här handlar om att ta bort oxider på ytan som ofta uppstår på grund av vatten och vägsalt. Låter man en aluminiumdetalj ligga tillräckligt länge i ett syra bad så försvinner den.

Citronsyra fräter bort allehanda oxider som exempelvis rost och blandas med vatten. Blandningsförhållandet är okritiskt. Har man i mer syra går processen fortare och man i mindre syra så går det långsammare. Samma sak gäller lösningens temperatur. Varmare = fortare – kallare = långsammare.

Jag brukar dock ha i cirka 10 procent citronsyra när jag tar bort rost som då är järnoxid. En annan syra som man kan använda för att beta aluminium är fosforsyra som bland annat finns i rengörings/avkalkningsmedlet Kalcinex.

Men man får ha koll på vad som händer i badet. Vissa aluminiumlegeringar kan bli missfärgade av syror. Sen måste all olja och fett tas bort innan man sätter igång. Finns det en oljefläck som kommer syran inte åt metallen under fläcken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen