Citronsyra på aluminiumblock

Citronsyra på aluminiumblock

Publicerad

Fråga: Vilken blandning av citronsyra och vatten ska man ha till aluminiumblock?

Arne Olsson

 

Svar: Generellt ska man undvika syror på aluminium då det är en väldigt korrosiv metall, men jag misstänker att det här handlar om att ta bort oxider på ytan som ofta uppstår på grund av vatten och vägsalt. Låter man en aluminiumdetalj ligga tillräckligt länge i ett syra bad så försvinner den.

Citronsyra fräter bort allehanda oxider som exempelvis rost och blandas med vatten. Blandningsförhållandet är okritiskt. Har man i mer syra går processen fortare och man i mindre syra så går det långsammare. Samma sak gäller lösningens temperatur. Varmare = fortare – kallare = långsammare.

Jag brukar dock ha i cirka 10 procent citronsyra när jag tar bort rost som då är järnoxid. En annan syra som man kan använda för att beta aluminium är fosforsyra som bland annat finns i rengörings/avkalkningsmedlet Kalcinex.

Men man får ha koll på vad som händer i badet. Vissa aluminiumlegeringar kan bli missfärgade av syror. Sen måste all olja och fett tas bort innan man sätter igång. Finns det en oljefläck som kommer syran inte åt metallen under fläcken.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Kärvande växelförare i JB 150 cc

2 kommentarer

Jim Lundberg: Ok - kul att det går åt rätt håll. Berätta gärna hur det slutade!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206