Varför smälte Grållens brytare?

Fråga: Jag skulle hjälpa en kompis att få igång hans Grålle-traktor (en bensinare). Plockade ur fördelaren, och fixade iordning den. Traktorn startade och gick fint, men började misstända efter någon minut, för att därefter inte vilja starta igen.

Den tände inte längre. Plockade av fördelarlocket och konstaterade att plastdetaljen på brytarspetsen hade smält. Har aldrig sett något sådant tidigare, funderar på vad som har hänt. Jag antar att den har en 12 V tändspole, men det kan kanske vara en 6V spole.

Vad kan det finnas för någon annan anledning till att brytaren har blivit överhettad (defekt konding, defekt spole, eller annat)?

Erik

 

Svar: Brytare kan värmas upp på i huvudsak två vis – antingen friktionsvärme mellan klacken och nockarna, eller på grund av strömmen mellan kontakterna. På bilderna ser man att värmen har uppstått vid kontakten och inte vid klacken.

Jag tippar att det gått för hög ström genom kontakterna – alternativt att det varit föroreningar mellan kontakterna som ökat resistansen, och därmed värmen. Det senare kan uppstå om kondensatorn är defekt. Då blir det rejäl gnistbildning mellan kontakterna och detta ger massor av sot mellan dem.

Kan det vara så att traktorn har ett 12-voltsbatteri och en 6-volts tändspole? I så fall blir strömmen dubbelt så hög som det är tänkt och då ligger brytarna risigt till – särskilt om de är lite smutsiga. Är det bra kontakt mellan dem brukar istället tändspolen brännas, eller explodera, om det drar ut på tiden.

Jim Lundberg

Varför smälte Grållens brytare?
Varför smälte Grållens brytare?
Rulla till toppen