Brytarlöst tändsystem på flakmoped som tappat gnistan

Fråga: Hej Putte här (igen). Jo jag har flakmoped 1189 med Sachsmotor 50/3 som är totalrenoverad och i våras bytte jag till brytarlöst tändsystem 6V, moturs och motorn har gått klockrent – tills idag. Motorn hackade på höga varv och till slut dog den bara.

Kollade med två olika tändstift och jag får ingen gnista. Kan det vara tändspolen som har bränt? För jag tror inte på att det är glapp i kablar, eller vad kan det vara?

Hur kollar jag tändspolen och går det att köpa en lös tändspole till brytarlöst tändsystem? Sen är grejerna ca 6 månader gamla så jag tycker att garantin skall gälla?

Tacksam för hjälp

Mvh Putte

 

Svar: Jag har nästan ingen erfarenhet av denna typ av tändsystem, men om de går sönder så är felet sällan lätt att hitta eller mäta upp. Ofta byter man ut hela enheter eftersom det nästan aldrig går att komma åt de enskilda komponenterna då de brukar vara ingjutna i plast.

Jag har testat med att mäta upp tändspolar till CDI-system och har aldrig fått fram några vettiga mätvärden. Kolla med firman du köpte de av om de lämnar garanti på elektroniska produkter – det är inte alltid så.

Jim Lundberg

Rulla till toppen