Brytarlöst tändsystem på flakmoped som tappat gnistan

Brytarlöst tändsystem på flakmoped som tappat gnistan

Publicerad

Fråga: Hej Putte här (igen). Jo jag har flakmoped 1189 med Sachsmotor 50/3 som är totalrenoverad och i våras bytte jag till brytarlöst tändsystem 6V, moturs och motorn har gått klockrent – tills idag. Motorn hackade på höga varv och till slut dog den bara.

Kollade med två olika tändstift och jag får ingen gnista. Kan det vara tändspolen som har bränt? För jag tror inte på att det är glapp i kablar, eller vad kan det vara?

Hur kollar jag tändspolen och går det att köpa en lös tändspole till brytarlöst tändsystem? Sen är grejerna ca 6 månader gamla så jag tycker att garantin skall gälla?

Tacksam för hjälp

Mvh Putte

 

Svar: Jag har nästan ingen erfarenhet av denna typ av tändsystem, men om de går sönder så är felet sällan lätt att hitta eller mäta upp. Ofta byter man ut hela enheter eftersom det nästan aldrig går att komma åt de enskilda komponenterna då de brukar vara ingjutna i plast.

Jag har testat med att mäta upp tändspolar till CDI-system och har aldrig fått fram några vettiga mätvärden. Kolla med firman du köpte de av om de lämnar garanti på elektroniska produkter – det är inte alltid så.

Jim Lundberg

On
Off

12 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rätt kultryck på dragkroken

3 kommentarer

ALU: Aha...en sådan vagn.., jo den är inte så lätt att vikta i bak kanske men lite större vagnar kan man hyffsat lasta om så kultrycket blir normalt. Den där vagnen är ju kult för den är så liten och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206