Problem med tändningsinställningen på Husqvarna Flinta

Fråga: Husqvarna Flinta. Roterar motsols. Då jag ställt brytarna på 0,30 mm och skall ställa kolven i tändläget 2,0 – 2,5 mm så har brytarna redan öppnat sig fullt till 0,30. Inte som beskrivs att de skall till att öppna sig.

Jag har mätt upp tändläget f.ö.d. med skjutmåttet och gjort körnslag både på svänghjul och motorblock. Motorn går om jag justerar på fri hand = litet brytaravstånd på 0,1 mm, men inte enligt instruktionerna.

Olof Löfman

 

Svar: I en svänghjulsmagnet så är det viktigt att samtliga delar är i bra skick samt av rätt modell. Konstruktionen i sig är rätt känslig för avvikelser och när så sker uppstår det ofta en kedjereaktion. Om brytarna är slitna, stukade eller av fel modell så kommer fältbrytningsavståndet, Abriss, att hamna fel vilket i sin tur leder till att gnistan blir svag eller uteblir.

Samma gäller för tändningsinställning (förtändning). Om brytarna inte är som de ska brukar inte slitsarna i tändplattan räcka till för att förtändningen ska hamna rätt. På min Monark Monarped var det så att om jag ställde rätt brytaravstånd så fick jag ingen gnista. Jag visste att både tändspole och kondensator fungerade (testade).

Då blev det ”trial and error” och jag testade med alla möjliga brytaravstånd. Vid 0,15 mm kom plötsligt gnistan. Men nackdelen med så litet brytaravstånd är att man får mer avbränning av kontakterna samt en svagare gnista för att ljusbågen mellan brytarkontakterna inte släcks lika fort vid så små avstånd. Sen hittade jag felet – den fasta delen av brytarna var böjd…

Nu förutsätter jag att du har korrekt svänghjul och tändplatta. Brytaravståndet ställer man alltid först eftersom en ändring av brytaravståndet även ändrar förtändningen. Svänghjulet vrider man så att brytarna öppnar maximalt. Då ställer man brytaravståndet som på Husqvarna Flinta ska vara 0,30 – 0,35 mm. Därefter ställer man förtändningen ska vara 2 – 2,5 mm – alltså så långt som kolven har kvar till övre dödläget när gnistan ska komma.

Om du gjort exakt så och det ändå blir fel så misstänker jag att dina brytarkontakter är felaktiga – eller av fel modell. Kontrollera även abrissmåttet som på din motor ska ligga någonstans mellan 7 till 12 mm. Detta mäts i det ögonblick som brytarna precis ska till att öppna och förhållandet är omvänt – mindre brytaravstånd ger större Abriss och tvärtom.

Jim Lundberg

Problem med tändningsinställningen på Husqvarna Flinta
Abrissmåttet ”A” mäter man mellan tändspolens ena polsko (valfri) och den magnet som precis har passerat polskon. Detta mäter man precis när brytarna ska till att öppna och ett vanligt mått på ”A” är 6 till 12 mm. Abrissmåttet styrs av brytaravståndet. Större brytaravstånd ger mindre abriss och omvänt.
Rulla till toppen