Olika typer av kol för 6 och 12 volt?

Fråga: Är det någon skillnad på kolborste, generatorkol, för 6 volt eller 12 volt? Skulle man kunna ta ett 12-volts kol och sätta i en 6-volts generator och 6-volts till en 12-volts? Har ej provat…

Göran Andersson

 

Svar: Vad jag har lärt mig så är det lite olika ledningsförmåga på kolen beroende på vilken spänning motorn/generatorn arbetar med. Kolen i en lågvoltsmotor/generator har ett lägre motstånd en kolen i en 230 volts borrmaskin. Men mellan 6- och 12-voltsmaskiner lär det knappast vara någon skillnad på kolen. Detta förutsatt att du inte menar kolhållaren på en växelströmsgenerator där det kan sitta en inbyggd spänningsregulator.

Jag har varit med om att folk har haft startproblem med Saxonettemotorn ibland andra Norsjö Shopper med elstart. Det är ju en typ av Dynastart där generatorn även är startmotor och omvänt. Dessa kan bli väldigt klena vid start och motorn går bara runt om man tar ur tändstiftet. Samtidigt brukar det ryka om kolen trots att dessa och kollektorn ser bra ut samt att fjädrarna har bra spänst. Om detta sker så kan det vara så att någon monterat kol från en 230-voltsmotor som då har för högt motstånd för startströmmen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen