Rätt eller fel svänghjul?

Gamla brytare kan ha sot och oxid på kontaktytorna - nya brytare kan ha ett lager olja på kontaktytorna.

Rätt eller fel svänghjul?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har gått igenom en DKW EM50. Bland annat hade svänghjulet lossat och var dåligt. Jag köpte därför ny tändplatta och nytt svänghjul. Lite misstänksam blev jag då jag såg att pilen på svänghjulet var i riktning medurs.

Enligt Norscand ska det dock fungera i båda riktningar? Jag har ställt brytare och monterat svänghjulet efter bästa förmåga. Blir lite osäker men tycker Abriss ser ut att kunna stämma. Ny tändhatt och nytt stift, men ingen gnista. Hur kan jag felsöka?

Joakim Abrahamsson

 

Svar: Kolla att brytarnas kontakter är kliniskt rena från sot och smuts, Är de flång nya kan det vara ett tunt lager olja på dem som måste tvättas bort. Testa även att justera in alltihop för fel rotationsriktning och testa om du får gnista om du dar runt motorn baklänges – exempelvis med en skruvdragare på svänghjulsmuttern (rör inte kicken när du gör detta!). Får du gnista då så vet du ju att delarna fungerar. Sen får du utröna varför det inte fungerar åt rätt håll.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Söker delar till Lambretta TV 175

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Roger. Frågan ovan är från 2014 så chansen att frågeställaren ska se din kommentar är nog liten. Men det var ett intressant tips som firman i England.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206