Olika stora munstycken med samma nummer?

Fråga: Olika munstycken med samma nummer? Hej igen i vinterrusket! Jag skaffade en uppsättning korta munstycken 50 – 60 med 3,4 mm gänga för att testa på mina förgasare med ringflottör. Om jag försiktigt löder fast en 6 mm2 kabelhylsa på ett sådant munstycke, får jag det att hyfsat likna Bing original till dessa förgasare.

Men de korta munstyckena har betydligt större hål än motsvarande långa. Alltså, en kort 52 ser ut att motsvara en lång 60-ish Är det så, och finns det en översättningstabell i så fall?

Tack för en fantastisk sida!

/Knut

 

Svar: Nu minns jag inte hur Bing räknar storleken på sina munstycken men en del tillverkare går på diametern på hålet i millimeter (exempel storlek ”60” motsvarar 0,60 mm) medan andra räknar på flödet.

Nu har jag inte flödestestat långa och korta munstycken mot varandra men min erfarenhet är att ett ”48 kort” motsvarar ett ”48 långt” när man testar i en förgasare. Själva flaskhalsen sitter på samma höjd (se nedre bilden) på båda typerna av munstycken och det verkar bara som att skillnaden ligger i en längre ”sugledning” på långa munstycken som dessutom har två radiella hål.

Jag har tittat med lupp i långa och korta munstycken och där ser det ut som att munstycken med samma nummer har lika stora hål oavsett om de är långa eller korta. Det händer (har gjort det själv) att folk borrar/brotschar upp fasta munstycken när de behöver en större storlek och sådana munstycken cirkulerar ju runt på marknader. Jag brukar ta bort numret på de munstycken som jag modifierat för att inte lura mig själv och andra i framtiden.

Jim Lundberg

Olika stora munstycken med samma nummer?
Oavsett hur långt munstycket är så sitter själva strypningen (pilen) på samma höjd relativt flottörhusnivån.
Rulla till toppen