Husqvarna 120 cc som tappat gnistan

Husqvarna 120 cc som tappat gnistan

Publicerad

Fråga: Har en Husqvarna 120cc från 1951 som jag förde tillbaka i registret efter att den skrotats. Bytte i princip bara tändstift och den startade under stor rökutveckling. Efter nyregistrering och besiktning 1995 körde jag den ett par år, men sen har den stått i drygt 20 år.

Har försökt starta den, men får ingen gnista. Tänkte göra ett rejält försök till sommaren. Är det någon ide att satsa på den gamla tändspolen eller bör jag köpa en ny och var får man tag på en ny tändspole?

Leif

 

Svar: Har motorcykeln stått så länge kan det ha bildats oxid på brytarkontakterna. Börja med att putsa rent dem med fint slippapper och rengör dem efteråt med bromsrengöring eller aceton. Om motorcykeln har stått fuktigt under dessa år kan tändspolen ha dragit i sig fukt och då bör den demonteras och sedan få ligga i ugnen 12 timmar i 70 – 80 grader så att all fukt kan träng ut innan ytterligare startförsök.

Men dessa gamla spolar med schellack och textilisolering är färskvara och kan avlida på en hylla i garaget utan att ens varit använda. Dessa tändspolar finns nytillverkade hos exempelvis Mopedrenovering.se

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Söker delar till Lambretta TV 175

1 kommentar

Rodge: Scoter restorations i england enormt snabb leverans 3-4 dagar på sin höjd Marcello om du över huvud taget får tag i honom så tar det extremt lång tid att få grejorna alltid var det något som gick...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206