Husqvarna 120 cc som tappat gnistan

Fråga: Har en Husqvarna 120cc från 1951 som jag förde tillbaka i registret efter att den skrotats. Bytte i princip bara tändstift och den startade under stor rökutveckling. Efter nyregistrering och besiktning 1995 körde jag den ett par år, men sen har den stått i drygt 20 år.

Har försökt starta den, men får ingen gnista. Tänkte göra ett rejält försök till sommaren. Är det någon ide att satsa på den gamla tändspolen eller bör jag köpa en ny och var får man tag på en ny tändspole?

Leif

 

Svar: Har motorcykeln stått så länge kan det ha bildats oxid på brytarkontakterna. Börja med att putsa rent dem med fint slippapper och rengör dem efteråt med bromsrengöring eller aceton. Om motorcykeln har stått fuktigt under dessa år kan tändspolen ha dragit i sig fukt och då bör den demonteras och sedan få ligga i ugnen 12 timmar i 70 – 80 grader så att all fukt kan träng ut innan ytterligare startförsök.

Men dessa gamla spolar med schellack och textilisolering är färskvara och kan avlida på en hylla i garaget utan att ens varit använda. Dessa tändspolar finns nytillverkade hos exempelvis Mopedrenovering.se

Jim Lundberg

Rulla till toppen