Kan man byta alla ekrar i ett Dakotahjul en eker i taget?

Kan man byta alla ekrar i ett Dakotahjul en eker i taget?

Publicerad

Fråga: Kan man byta alla ekrar i ett Dakotahjul men ta en eker i taget? Vill byta till kraftigare.

Ulf Rosen

 

Svar: Intressant fråga. Dakotan har ju ganska liten vinkel på ekrarna nere vid skallen och därför kan man ju skjuta in dem rakt mot sitt hål i fälgen inifrån navet. Det som brukar vara ett problem är när man ska byta en innereker på någon sida – då är ofta en yttereker i vägen, men det bör gå lättare på en Dakota än på en moped med 90-gradersböjar på ekrarna. Det kan ju bli så att du får ta bort några ytterekrar framför varje innereker som ska bytas.

Man kan ta bort ganska många ekrar (över hälften) ur ett hjul utan att det tappar formen. Detta förutsatt att man sprider ut de ekrar som sak tas bort. Mät hur som helst upp hjulets offset (navets läge i sidled) innan du börjar. Tänk även på att grövre ekrar ofta har grövre nipplar och kan kräva att hålen i fälgen borras upp. Om detta måste göras så borra från insidan – annars kan kromet ryckas loss runt hålen.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Söker delar till Lambretta TV 175

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Roger. Frågan ovan är från 2014 så chansen att frågeställaren ska se din kommentar är nog liten. Men det var ett intressant tips som firman i England.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206