Vad är detta för moped?

Vad är detta för moped?

Publicerad

Fråga: Hej. Kan denna utredas på erat forum? Vad är det för modell? Vad är det för årsmodell? Är allt original? Fattas det något? Finns det någon bild på liknande?

Mvh

Butcho

 

Svar: Mopeden är en Zündapp Combinette. Årsmodellen kan var lite knepigare eftersom mopeder inte är registrerade. Zündapp själva kan inte hjälpa till eftersom hela fabriken stängdes och såldes till Kina på 80-talet. Här får man gå daterade reklambilder eller kolla med märkesklubbar som kan ha uppgifter om årsmodeller – eventuellt genom ramnumret.

Mopeden på bilderna ser i mina ögon ut som en privatimporterad moped med fläktkylningen och den långa limpan. Det är många som har tagit hem mopeder till Sverige från Europas veteranmarknader. Dessa är inte typgodkända i vårt land och har dessutom högre motoreffekt en 1 hästkraft som gäller för dessa. Man får inte köra dem på allmän väg.

I Sverige fick en långsadel, "limpa", på mopeder ha en maxlängd på sittytan av 50 cm. Är den längre så är i alla fall sadeln import – troligtvis hela mopeden. På motorblockets framsida ska det sitta en skylt som visar tillverkningsår, "Baujahr" samt motoreffekten, "PS" (=Hk). Sen kan man kolla på förgasaren och cylinderns insug. Förgasaren ska ha en borrning på 9,5 mm och insuget ska ha måtten 7 x 13,8 mm (närmast kolven) om mopeden är avsedd för den svenska marknaden.

Det som ser ut att saknas på din moped är "fågelburen" bakom cylindern som täcker förgasaren. På reklambilden nedan från 1964 syns en snarlik Combinette avsedd för Sverigemarknaden. Den har en cykelsadel samt en annan utformning på tutan och saknar fläktkylningen. På tyska Zündappklubbens hemsida kan man hitta mer information om mopederna.

Jim Lundberg

Uppdatering: Butcho har skickat en bild på motorns typskylt som visar att motorn är tillverkad 1967 och har en effekt på 2,6 hk (Se bilden längst ner). En importmoped, med andra ord.

Zündapp Combinette avsedd för svenska marknaden. Broschyrbild från 1964.

På framtill på Zündappmotorerna ska det sitta en typskylt med information om motorn. Så här kan det se ut på en motor som är godkänd i Sverige. Dels står motoreffekten i PS =hästkrafter (pil 1). I Sverige var 1 Hk maxeffekt.

Dessutom står tillverkningsåret på motorn, Baujahr (pil 2). Denna skylt sitter tyvärr i sprutet från framhjulet och kan vara rejält åtgången an vatten, sand och salt.

Uppdatering. Frågeställaren har skickat in en bild på motorns typskylt där det framgår att motorn (och troligtvis mopeden) är tillverkad 1967 och att motoreffekten är 2,6 hk.

On
Off

15 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Söker delar till Lambretta TV 175

1 kommentar

Rodge: Scoter restorations i england enormt snabb leverans 3-4 dagar på sin höjd Marcello om du över huvud taget får tag i honom så tar det extremt lång tid att få grejorna alltid var det något som gick...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206