Montera gaffelbälgar på Monark Monarped

Gaffelbenen går att gänga loss genom att vrida dem motsols. Alternativet är att lossa fjäderfästena på ovansidan av övre gaffelkronan.

Montera gaffelbälgar på Monark Monarped

Publicerad

Fråga: Gott nytt år på er alla Experter! Skall montera nya bälgar på min Monarped och behöver hjälp hur man gör!

Mvh

Pär i Lund.'

 

Svar: Nu vet jag inte vilken årsmodell det handlar om, men frågan handlar förmodligen om hur man tar isär framgaffeln inför bytet av bälgarna och de flesta Monarpederna har samma grundkonstruktion på teleskopgafflarna.

Först så får man ta bort hjulet, skärm och skärmstag. Nu finns det två varianter – antingen så vrider man runt de undre gaffelbenen tills fjädrarna släpper från sina fästen (de är högergängade som en vanlig skruv) eller så lossar man det två skruvarna uppe på den övre gaffelkronan. Gör man den senare varianten kan skärm och hjul oftast sitta kvar.

När man dragit ur gaffelbenen är det bara att trä på bälgarna, men passa gärna på att rengöra alla delar och smörj in dem med nytt fett – detta brukar aldrig bli gjort annars.

Jim Lundberg

Exempel på Monarkgaffel.
14 = övre fjäderfäste (lossas med skruv upptill).
16 = fjäder.
17 = undre gaffelben.
30 = bälg.
34 = gummistav (inuti fjädern).

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Kärvande växelförare i JB 150 cc

2 kommentarer

Jim Lundberg: Ok - kul att det går åt rätt håll. Berätta gärna hur det slutade!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206