Här var det tomt - varken brytare, kondensator eller smörjfilt lyser med sin närvaro. Just denn tändspole atbetar utan givare för tändläget vilket är en förenkling, men som kan ge ett alldeles för tidigt tändläge. Detta löstes med att köra utan krysskil (det är konan - inte kilen - som håller hjulet på plats under drift).
Brytare eller brytarlöst?
Publicerad 2021-01-07 11:31
Fråga: Hej Jim. Vad är "haken" med att ändra från traditionellt brytarsystem till brytarlöst? Handlar om moped, Sachs/Husqvarna?
Mvh Mats
Svar: Det är nog snarare en fråga om kvalitet och vad man vill ha. Jag har kört tusentals mil med brytare, som dessutom varit begagnade när jag tog över fordonen, och jag har aldrig haft några problem – med tre undantag: På min Monark Monarped med ILO FP 50-motor fick jag en (1) förgasarsmäll för några år sedan. Det visade sig att brytararmen hade glidit på sin bussning så att den snuddade vid godset (jord). En droppe superlim så var det fixat.
Min Crescent Skoterett med Flintamotor gick plötsligt oregelbundet en sommardag efter en tids stillastående. Det var oxid på brytarna som togs bort med ett par drag mellan kontakterna med en snutt slippapper. Och så var det kondensatorn på Amazonen som gav upp vilket fick brytarna att bli sotiga och motorn att misstända.
Men finns det inga brytare i tändsystemet så kan de ju inte heller krångla. Jag har en brytarlös tändspole på en av mina mopeder (bilden ovan) som fungerar utmärkt, men som var lite knepig att installera. Dels var spolen för stor rent fysiskt så jag fick slipa ner både plastisoleringen och polskorna innan den satt på plats i tändplattan.
Nästa grej var att den genererade gnistan så tidigt att tändplattans slitsar inte räckte till för att få till de 2 – 2,5 mm förtändning som motorn skulle ha. Som bäst fick jag till drygt 5 mm förtändning vilket är alldeles för mycket. Lösningen blev att köra utan krysskil och justera tändningen med svänghjulet. Men spolen fungerar utmärkt när den väl är monterad. Enda "problemet" är att spolen inte ger gnista vid låga varvtal så om man ställer tomgången för lågt så tvärstannar motorn. Har man låg tomgång när motorn är kall får man hålla upp varvet några minuter.
Men byter man hela tändsystemet till ett elektroniskt så kan man få hög effekt på lyset – exempelvis 80 watt istället för originalets 17 watt. Dessutom får man 12 volt och då finns det ett större utbud på lampor att välja mellan – både Glöd 0ch LED. Många elektroniska tändsystem går dessutom att "mappa" – man kan justera tändkurvan om man vill trimma lite mer extremt. Elektroniska tändsystem är ju underhållsfria och det finns fler kit som är "bolt on". Går de mot förmodan sönder ät det oftast raka spåret till återvinningens elektronikcontainer som gäller då de sällan går att laga.
Jim Lundberg
-
Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
-
#1
brytaren är bäst , fick bygga om en 12 v tomos
av nyare modell, bort med blinkers och annat
skräp, satte dit ett vanlig tändsystem med
brytare, tändkakans infästning ,svänghjuls- konan, allt passade, fick också byta ut alla
lampor, tuta ,allt detta tack vara en bränd
tändspole, moppen var mindre än ett år
bara 150 mil..nu har den gått över ett år
utan problem..
-
#2
Hej !
Mats:
Om det går att köra med modernt brytarlöst system föredrar jag detta, dels pga erfarenhet av ibland urusel kvalité på eftermarknads tändspolar respektive kondensatorer till gamla brytarsystem. Jag motiverar det med samma argument som Jim nämner, samt att tillgången på bra brytarlösa system är stor på begagnat marknaden och / eller hos seriösa reservdelsförsäljare. Dessutom har de senare Sachs 505 respektive 50/5 AKF och 506 motorn ett brytarlöst Iskra system på 12 V 50 - 80 W som standard. Dessa passar rakt av på en Vanlig Sachs motor till exempelvis en Crescent Compact. De fungerar såväl moturs som medurs. De ger 2 gnistor / motorvarv med 180 vevaxelgraders mellanrum. CDI tändspolen monteras exempelvis på ramen under tanken. Tändningen skall då ställas med stroboskoplampa, där man även behöver en 12 V dc källa för att driva lampan, exempelvis ett litet MC batteri. Dessa Iskra system passar i stort sett alla med Bosch system med det mörkgrå stålsvänghjulet som Puch, Tomos, Zündapp, Kreidler med flera. Är konan på HVA flinta som har ett Stefa system av samma mått som dessa bör det även fungera på en sådan motor. Detta har Jim säkert koll på.
Själv kör jag dessa Iskra system på en del av mina Sachs motorer helt utan problem. Iskra ser exakt ut som Bosch systemen, man kan använda en avdragare till Bosch M 26 x 2 mm för att lossa svänghjulet.
// Bengt
-
#3
Hej igen !
Kanske skall tillägga att Iskra tillverkas i Slovenien i Europa. Det är alltså inte från något låglöne land i Asien.
Jim:
När du får tid över kolla gärna om du inte också på ditt brytarlösa system (på bilden i Sachs motorn) erhäller 2 gnistor per motorvarv med 180 vevaxelgrader emellan. Systemet laddar upp CDI enhetens kondensator ca 400 V med exempelvis Nord magneterna, för att sedan polvända och ladda ur då det tänder en tyristor vid den negativa spänning som omvänt alstras av Sydmagneterna. Då ett mopedsvänghjul oftast har 2 Nord + 2 Syd magneter erhålls alltså 2 gnistor per motorvarv.
// Bengt
-
#4
litar inte på dessa elektronik delar, bara
väntar på att det ska sönder på min
suzuki 1500 cc, då blir det skrotbalja,
misstänker att det kostar en månadslön att
köpa , och tillverka 100 kr, det är som
vanligt med andra ord, har råkat ut för
problem med nya system ,då får man lite
annat tänk. funkar ibland, när det inte funkar
så får men tömma kassaskåpet..
-
#5
God morgon !
Visst kan jag förstå att det ibland kan vara både dyrt och krångligt med elektronik. Det är lättare att laga det man kan förstå. Men omvänt så kan dagens ungdomar ofta ingenting om gamla brytartändsystem eller tändmagneter.
Genom mitt yrke inom provning och felsökning av försvars elektronik har man fått en hel del kunskap, och en effekt av detta är att det finns tillgång till såväl oscilloskop, multimeter samt en rad andra mätinstrument och spänningskällor. En annan viktig parameter är också dokumentation om fordonet man har för avsikt att renovera / reparera.
Sätter man sig bara ner och kollar upp servicehandböcker till fordonet så är det inte något omöjligt projekt. Men då måste man ju veta att det finns tillgång till reservdelar.
De flesta av oss idag åker ju till vardags med en bruksbil som säkerligen är av modernare snitt än 1982. Och då hade till och med Bosch infört brytarlösa tändsystem på de flesta Europeiska bilar. Har själv ägt ett antal Mopar bilar, Plymouth Valiant, Dodge Dart, Dodge Adventurer 200. Nägra Dodge Ram 250 samt en Jeep Grand Cherokee. Mopar eg Chrysler var extremt tidiga med att använda modern elektronik i sina fordon, det har i stort sett alltid fungerat. Att sedan de tidiga bilarna med minimal utrustning eller så kallade ekonomi modeller speciellt med 6:an endast hade 28 – 35 A i Alternatorn kan man ju knappast klaga på. Det räckte inte till om man kopplade in extraljus på bilen. Detta löstes enkelt genom att montera en kraftigare Alternator från någon motsvarande bilmodell med V8 och AC. Då fick man minst tillgång till 55 A. Tar man ytterligare ett steg och åker omkring i en bil från 1988 eller senare modell så är det bränsleinsprutning som gäller. Och dessa bilar litar vi på eller….
Borde vi då inte kunna börja lita även på modernare 2-hjulingar med brytarlösa tändsystem ?
I USA och i synnerhet med avseende på Chrysler / Mopar bilar gäller:
• 1959- 1960 infördes Alternator DVS växelströmsgenerator som standard. Bosch dito 1967.
• 1970 infördes elektronisk laddningsregulator. Bosch dito ca 1975.
• 1972 infördes brytarlöst tändsystem som std på V8 motorer.
• 1973 infördes brytarlöst tändsystem som std på 6 cyl motorer.
• 1976 Lean burn system på std V8 318 5,2 L vissa modeller.
// Bengt.
-
#6
hej igen. det här började redan när man var
20 år köpte en traja 650 cc med electroniskt
system , pirana tror jag det var, på
våren startade den inte trots nytt batteri
och genomgång som tur var så låg regulator
brytarplatta i en plastpåse, höll på en
hel förmiddag för att få ordning på eländet,
trimma moppar kunde man men detta var något helt annat, en granne satte dit brytarfritt
på sin zundapp ks 50 den lade av efter
ett år satte dit brytare igen , han märkte
ingen skillnad, vet inte hur många som
haft problem med sina fyrhjulingar som
tappat gnistan, kvaliten verkar milslång
mellan dom bra och dom dåliga systemen,
tror inte jag har fel...
brytaren är bäst , fick bygga om en 12 v tomos
av nyare modell, bort med blinkers och annat
skräp, satte dit ett vanlig tändsystem med
brytare, tändkakans infästning ,svänghjuls- konan, allt passade, fick också byta ut alla
lampor, tuta ,allt detta tack vara en bränd
tändspole, moppen var mindre än ett år
bara 150 mil..nu har den gått över ett år
utan problem..
Hej !
Mats:
Om det går att köra med modernt brytarlöst system föredrar jag detta, dels pga erfarenhet av ibland urusel kvalité på eftermarknads tändspolar respektive kondensatorer till gamla brytarsystem. Jag motiverar det med samma argument som Jim nämner, samt att tillgången på bra brytarlösa system är stor på begagnat marknaden och / eller hos seriösa reservdelsförsäljare. Dessutom har de senare Sachs 505 respektive 50/5 AKF och 506 motorn ett brytarlöst Iskra system på 12 V 50 - 80 W som standard. Dessa passar rakt av på en Vanlig Sachs motor till exempelvis en Crescent Compact. De fungerar såväl moturs som medurs. De ger 2 gnistor / motorvarv med 180 vevaxelgraders mellanrum. CDI tändspolen monteras exempelvis på ramen under tanken. Tändningen skall då ställas med stroboskoplampa, där man även behöver en 12 V dc källa för att driva lampan, exempelvis ett litet MC batteri. Dessa Iskra system passar i stort sett alla med Bosch system med det mörkgrå stålsvänghjulet som Puch, Tomos, Zündapp, Kreidler med flera. Är konan på HVA flinta som har ett Stefa system av samma mått som dessa bör det även fungera på en sådan motor. Detta har Jim säkert koll på.
Själv kör jag dessa Iskra system på en del av mina Sachs motorer helt utan problem. Iskra ser exakt ut som Bosch systemen, man kan använda en avdragare till Bosch M 26 x 2 mm för att lossa svänghjulet.
// Bengt
Hej igen !
Kanske skall tillägga att Iskra tillverkas i Slovenien i Europa. Det är alltså inte från något låglöne land i Asien.
Jim:
När du får tid över kolla gärna om du inte också på ditt brytarlösa system (på bilden i Sachs motorn) erhäller 2 gnistor per motorvarv med 180 vevaxelgrader emellan. Systemet laddar upp CDI enhetens kondensator ca 400 V med exempelvis Nord magneterna, för att sedan polvända och ladda ur då det tänder en tyristor vid den negativa spänning som omvänt alstras av Sydmagneterna. Då ett mopedsvänghjul oftast har 2 Nord + 2 Syd magneter erhålls alltså 2 gnistor per motorvarv.
// Bengt
litar inte på dessa elektronik delar, bara
väntar på att det ska sönder på min
suzuki 1500 cc, då blir det skrotbalja,
misstänker att det kostar en månadslön att
köpa , och tillverka 100 kr, det är som
vanligt med andra ord, har råkat ut för
problem med nya system ,då får man lite
annat tänk. funkar ibland, när det inte funkar
så får men tömma kassaskåpet..
God morgon !
Visst kan jag förstå att det ibland kan vara både dyrt och krångligt med elektronik. Det är lättare att laga det man kan förstå. Men omvänt så kan dagens ungdomar ofta ingenting om gamla brytartändsystem eller tändmagneter.
Genom mitt yrke inom provning och felsökning av försvars elektronik har man fått en hel del kunskap, och en effekt av detta är att det finns tillgång till såväl oscilloskop, multimeter samt en rad andra mätinstrument och spänningskällor. En annan viktig parameter är också dokumentation om fordonet man har för avsikt att renovera / reparera.
Sätter man sig bara ner och kollar upp servicehandböcker till fordonet så är det inte något omöjligt projekt. Men då måste man ju veta att det finns tillgång till reservdelar.
De flesta av oss idag åker ju till vardags med en bruksbil som säkerligen är av modernare snitt än 1982. Och då hade till och med Bosch infört brytarlösa tändsystem på de flesta Europeiska bilar. Har själv ägt ett antal Mopar bilar, Plymouth Valiant, Dodge Dart, Dodge Adventurer 200. Nägra Dodge Ram 250 samt en Jeep Grand Cherokee. Mopar eg Chrysler var extremt tidiga med att använda modern elektronik i sina fordon, det har i stort sett alltid fungerat. Att sedan de tidiga bilarna med minimal utrustning eller så kallade ekonomi modeller speciellt med 6:an endast hade 28 – 35 A i Alternatorn kan man ju knappast klaga på. Det räckte inte till om man kopplade in extraljus på bilen. Detta löstes enkelt genom att montera en kraftigare Alternator från någon motsvarande bilmodell med V8 och AC. Då fick man minst tillgång till 55 A. Tar man ytterligare ett steg och åker omkring i en bil från 1988 eller senare modell så är det bränsleinsprutning som gäller. Och dessa bilar litar vi på eller….
Borde vi då inte kunna börja lita även på modernare 2-hjulingar med brytarlösa tändsystem ?
I USA och i synnerhet med avseende på Chrysler / Mopar bilar gäller:
• 1959- 1960 infördes Alternator DVS växelströmsgenerator som standard. Bosch dito 1967.
• 1970 infördes elektronisk laddningsregulator. Bosch dito ca 1975.
• 1972 infördes brytarlöst tändsystem som std på V8 motorer.
• 1973 infördes brytarlöst tändsystem som std på 6 cyl motorer.
• 1976 Lean burn system på std V8 318 5,2 L vissa modeller.
// Bengt.
hej igen. det här började redan när man var
20 år köpte en traja 650 cc med electroniskt
system , pirana tror jag det var, på
våren startade den inte trots nytt batteri
och genomgång som tur var så låg regulator
brytarplatta i en plastpåse, höll på en
hel förmiddag för att få ordning på eländet,
trimma moppar kunde man men detta var något helt annat, en granne satte dit brytarfritt
på sin zundapp ks 50 den lade av efter
ett år satte dit brytare igen , han märkte
ingen skillnad, vet inte hur många som
haft problem med sina fyrhjulingar som
tappat gnistan, kvaliten verkar milslång
mellan dom bra och dom dåliga systemen,
tror inte jag har fel...