Olja i Villiers 197 cc

Oljenivån i transmissionen kollar man med nivåpluggen (inringad). Den kan även sitta undertill och långt fram i kåpan.

Olja i Villiers 197 cc

Publicerad

Fråga: Hej! Har nyligen renoverat en Villiersmotor 197cc. Ska nu fylla på oljan i den, växellådan är inga problem där finns ju oljesticka. Men vilken mängd olja ska det vara på transmissionssidan?

Tack på förhand!

David

Svar: Villiers 197 cc-motorn ska ha SAE 20-olja i transmissionen (SAE 30 fungerar förmodligen lika bra). Men någon volymuppgift finns inte i handboken utan man hänvisar till nivåskruven som kan sitta lite olika på transmissionskåpan. Tumregeln är att transkedjan när och jämt ska släpa i oljan på botten. Fyller man på för mycket så påverkar det kopplingens funktion. Den kan börja slira och/eller tjuvdra när man frikopplar.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Annan förtändning på Husqvarna Novolette efter cylinderborrning?

1 kommentar

Erik A: Jag har inte räknat på det, men det måste ju vara så att skillnaden i förtändningen om man mäter den i grader minskar för varje milimeter som man kommer ner ifrån ÖD. Alltså, man behöver vrida...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206