Byta motorfabrikat

Fråga: Är det möjligt att registreringsbesikta en motorcykel om jag har monterat en annan motor på? Motorn är av annat fabrikat men har samma kubiktal och effekt.

Christer

Svar: Jag har pratat med Per-Anders Blommefors, tekniker på Bilprovningen, och han svarar så här: Normalt finns det inget som hindrar att motorn är av annat fabrikat. Självklart är fordonsägaren skyldig att göra en registreringsbesiktning och beroende på årsmodell kan det bli så att vissa krav måste uppfyllas exempelvis för avgasrening och fordonbuller.

Så långt Per-Anders Blommefors. Det är med andra ord möjligt i normala fall. Ta gärna kontakt med ditt lokala besiktningsföretag och kontrollera vad som gäller i ditt fall.

Lycka till

Robert Gustavsson

 

Uppdaterad 2021-10-14: John Ridell har testat!

Kanske inte ett svar på frågan men ett exempel på ett motorbyte som gick bra. På 90-talet havererade yamahamotorn på min HPD-hoj men efter lite letande hittade jag Hondamotor, ungefär samma storlek.

Med hjälp av vinkelslip, svets och vattenledningsrör blev det enfungerande hoj. Lite osäkert inför besiktningen kändes det så jag körde hela vintern och på vårkanten såg den lagom insliten ut. Kommer inte ihåg om det var på första försöket eller senare som besiktningsmannen ville köpa mc-n. Det kändes som helt godkänt.

John Ridell

Rulla till toppen