Byta motorfabrikat

Byta motorfabrikat

Publicerad

Fråga: Är det möjligt att registreringsbesikta en motorcykel om jag har monterat en annan motor på? Motorn är av annat fabrikat men har samma kubiktal och effekt.

Christer

Svar: Jag har pratat med Per-Anders Blommefors, tekniker på Bilprovningen, och han svarar så här: Normalt finns det inget som hindrar att motorn är av annat fabrikat. Självklart är fordonsägaren skyldig att göra en registreringsbesiktning och beroende på årsmodell kan det bli så att vissa krav måste uppfyllas exempelvis för avgasrening och fordonbuller.

Så långt Per-Anders Blommefors. Det är med andra ord möjligt i normala fall. Ta gärna kontakt med ditt lokala besiktningsföretag och kontrollera vad som gäller i ditt fall.

Lycka till

Robert Gustavsson

 

Uppdaterad 2021-10-14: John Ridell har testat!

Kanske inte ett svar på frågan men ett exempel på ett motorbyte som gick bra. På 90-talet havererade yamahamotorn på min HPD-hoj men efter lite letande hittade jag Hondamotor, ungefär samma storlek.

Med hjälp av vinkelslip, svets och vattenledningsrör blev det enfungerande hoj. Lite osäkert inför besiktningen kändes det så jag körde hela vintern och på vårkanten såg den lagom insliten ut. Kommer inte ihåg om det var på första försöket eller senare som besiktningsmannen ville köpa mc-n. Det kändes som helt godkänt.

John Ridell

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206