Bästa sättet att lossa kärvande skruvar?

Fråga: Hej. Jag skickar ut denna fråga till dig Jim och alla andra i detta eminenta forum. Vilket är att föredra när man ska lossa fastrostade eller fastärgade/kärvande skruvförband utan att dra sönder bultskallen? För hand eller försiktigt med slående mutterdragare? Givetvis har man innan försökt smörja och värma så mycket som aktuellt förband tillåter.

Johan

 

Svar: Värme och vibrationer är oftast den bästa vägen för att undvika runddragna skruvskallar och avdragna skruvar. Skruvarna fastnar för att det bildas oxid (rost är en oxid) mellan skruven och hålet den sitter i. Oxider har lägre täthet än metaller så när metallen oxiderar så fylls spalten mellan skruv och hål tills det nästan är ”cementerat”.

Man kan dock skaka sönder denna oxid genom att knacka på skruven – dels uppifrån som när man slår i en spik, dels genom att använda en knackande skruvdragare, ”mutterpicka”, som ger samma massage, fast i en annan riktning.

Värme är också bra. Den får materialet att röra sig på grund av utvidgning vilket också kan mosa oxiden. Dessutom kan man genom att enbart värma detaljen (inte skruven) och då vidgas hålet på grund av att godset utvidgas och då släpper oxiden sitt grepp eftersom avsånd mellan skruv och hål ökar.

En brutalare metod är att värma skruven till närmast rödvärme. Då bränner man upp oxiden så att den tappar sitt grepp, men så hög värme måste användas med omdöme. En härdad skruv (klass 10.9 och 12.9) kommer att förlora sin härdning efter en glödgning och blir därför svagare så den bör hamna i skrotlådan. Sen kan ju själva detaljen skadas av hög värme. Även den kan ju vara härdad. Den kan även slå sig av värmen.

Sen har vi ju alla dessa rostlösningsoljor. Tyvärr kan oxiden vara så hårt packad att oljan inte kan tränga ner i spalten mellan skruv och hål. Ett vanligt scenario är att man dränker skruven med rostlösningsolja som får verka i timmar och dagar. Sen när man (förhoppningsvis) får loss skruven brukar den vara helt torr på den del som suttit i hålet. Oljan har inte trängt in dit den gör nytta.

Men det är aldrig fel att olja in ett rostigt skruvförband. Med lite tur sugs oljan in i spalten och då gör den nytta. Men om man lyckas lossa skruven något halvvarv är rostlösningsolja suverän. Att spreja på olja och samtidigt vrida den lite lösa skruven fram och tillbaka gör så att oljan av rörelserna ”pumpas” ner i oxiden så att skruven går lättare att lossa och riken att det hela skär ihop minskar betydligt.

Det finns givetvis fler tricks! Fyll på i kommentarsfältet!

Jim Lundberg

Bästa sättet att lossa kärvande skruvar?
Mutterdragare kan vara väldigt effektiva när skruvar och muttrar rostat fast. Rosten skakas och slås sönder så att skruven ofta lossnar.
Rulla till toppen