Vika karosseripapp?

Vika karosseripapp?

Publicerad

Fråga: Jag renoverar (sedan ett bra tag) en Renault 4cv Sport från 1958. När jag läste om handskfackspappen på CM's hemsida dök en följdfråga upp. Sedan en tidigare Renault 4cv-renovering användes papp till dörrsidor, samma papp som jag antar fungerar till handskfack?

Men hur förarbetar man "vikningarna" för att forma själva "facket", vilket består av "väggarna" och en botten. Samtliga delar har vikta kanter som utgör yta för "häftningen". Om man bara viker böjs pappen fult, om man bockar med något mothåll tenderar det att bli 'bristningar i vecket.

mvh Andreas

Svar: Hej Andreas. När papp ska vikas brukar man använda en process som kallas bigning. Mycket enkelt förklarat pressar man ihop fibrerna på ett visst ställe och då kan pappen vikas utan att den brister.

Det finns speciella apparater för detta ändamål, men ett gammalt luffarknep är att offra ett bågfilsblad. Rigga upp bladet och pappen i ett skruvstäd och dra åt (givetvis med bågfilsbladets släta sida mot pappen). Vänd på pappen och upprepa processen på andra sidan. Falsa (vik) sedan pappen. Undvik att göra det för hand utan använd en bräda som mothåll.

En mer utförlig beskrivning finns i Classic Motor nummer 6 2017.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

1 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206