Zündapp som storknar i långa uppförsbackar

Fråga: Hej! Har en Zündapp 408 med 258-motorn. Kör man i längre uppförsbackar orkar den bra till en början men innan man kommit upp så får jag trampa. Det känns som den vill dö. Kan den få för lite bensin? När det sen när blir flackt igen går den perfekt som vanligt.

Mvh Sten-Åke

 

Svar: Det skulle kunna bero på att bensinen inte rinner till som den ska. Ta bort bensinslangen och öppna bensinkranen. Om det rinner som det ska bör du kunna fylla ett decilitermått på 30 sekunder eller snabbare. Om det rinner skata från bensintanken kan det vara filtret som sitter i bensinkranen på tankens insida som är igentäppt. Det kan också bero på att tanklockets ventilationshål är igensatt. Det senare är lätt att konstatera – skruva av locket och kolla flödet igen.

Men man kan även tänka sig att det ät tändstiftet som orsakar detta. Vid full gas i en uppförsbacke blir motorn – och tändstiftet – som varmast och då kan det bli sämre gnista. Prova därför med ett annat tändstift och se till att elektrodavståndet är 0,4 mm vilket är lite speciellt för Zündapp. Kolla även att tändningen står rätt (2,9 mm på 258-motorn) och att avgassystemet är fritt från tjocka sotlager.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen