1 kommentar
mekgoran: tror det är kört med marknader i år igen om inget radikalt händer, alla dessa virusvågor som bara vill stegra sig vad är på gång kan man undra..
Strömmen som genereras i en svänghjulsmagnet pulserar hela tiden mellan "max positiv" (1) till "max negativ (8). Det är på någon av dessa strömtoppar som brytarna ska öppna för att man ska få den starkaste gnistan på tändstiftet.
Fråga: Hej Jim. Har fått mycket användbara tips ifrån dig. Nu har jag en ny fråga. När man bygger om tändsystemet till ett med utanpåliggande tändspole, och har lindat om den gamla tändspolen till generatorspole. Då finns det väl ingen anledning att mäta fältbrytningsavstånd längre. Då blir det väl mer som en batteritändning? Tänker jag fel?
Lennart
Svar: Man kan lätt tro det eftersom tändspolen har flyttat ut till ramen, men fältbrytningen (abriss*) handlar om att man ska bryta strömmen i primärlindningen (lågspänningslindningen) när strömmen ligger på max för att få kraftigast möjliga gnista på tändstiftet.
Det som bildas i primärlindningen är växelström och den pendlar ju mellan noll och full spänning/ström. Om vi tittar på kurvan så ser vi att maxströmmen inträffar på kurvans toppar – alltså vid 1 (max positiv ström) och vid 8 (maximal negativ ström).
Vill man få den starkaste gnistan ska man tajma brytarna så att de öppnar precis när strömmen ligger på topp (1 eller 8). Skulle brytarna öppna vid exempelvis punkt 2 eller 7 så kanske gnistan blir tillräcklig för att motorn ska gå, men den blir svagare.
Men om brytarna nu skulle öppna närmare nollinjen – alltså när strömmen genom primärlindningen ligger vid 3, 4, 5, eller 6 så kommer den ström som ska trigga sekundärlindningen (högspänningslindningen) bli så svag att gnistan blir för svag för att tända bränslet.
Det är alltså strömmen genom primärlindningen – inte sekundärlindningen – som styrs av fältbrytningsavståndet och när man har en utanpåliggande tändspole har man flyttat ut sekundärlindningen, medan den lindning som generar energin är lågspänningslindningen (kallas generatorlindningen vid utanpåliggande tändspole) som ju är kvar innanför svänghjulet – och där är fältbrytningsavståndet fortfarande avgörande för hur stark gnista man ska få.
Om tändsystemet ska ha ett fältbrytningsavstånd på exempelvis 9 – 12 mm med tändspolen innanför svänghjulet så gäller samma mått även om man flyttat ut tändspolen och bara har en generatorspole kvar innanför svänghjulet.
Jim Lundberg
Vad är då fältbrytningsavstånd? I magnetismens värld får man inte ut maxeffekten när svänghjulets magneter står mitt för spolens polskor, utan när magneterna har passerat dessa en viss sträcka och detta avstånd ("A" på bilden) kallas då fältbrytningsavstånd för det är då strömmen ligger på topp och magnetfältet är på väg att hoppa över (bryta) till nästa magnetpar och börja om från noll igen.
Som synes kan man mäta avståndet på två ställen och detta görs precis när brytarna ska till att öppna. För att justera fältbrytningsavståndet så ändrar man på brytaravståndet. Här är förhållandet mellan dessa två mått det omvända.
Vill man öka fältbrytningsavståndet så ska man minska brytaravståndet och omvänt. Vanliga mått är 0,30 - 0,40 mm i brytaravstånd och 9 - 12 mm i fältbrytningsavstånd.
*Fotnot: Fältbrytningsavstånd kallas även för "Abriss" vilket är ett låneord från tyska språket som betyder "avresa".
Kom in i diskussionen
1 kommentar
mekgoran: tror det är kört med marknader i år igen om inget radikalt händer, alla dessa virusvågor som bara vill stegra sig vad är på gång kan man undra..
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej.
Ordet Abriss är ett sammansatt ord där "Ab" betyder
"av" och "riss" betyder klyfta eller avstånd. Ordet
beskriver det vi på svenska kallar fältbrytavstånd, d.v.s avståndet mellan magnet och polsko. Man skulle kunna likna magneternas rörelse
vid en sorts kontinuerlig vansinnesfärd/avfärd från polsko till polsko...Skämt åsido, Abreise på
tyska betyder avresa. Kjell
Antag att korrekta grejor, med korrekt inställning ger en gnista vid punkten "1" på kurvan ovan.
Om man nu skulle ha en helt felaktig tändplatta eller ett lika felaktigt svänghjul, men att denna kombination ger en gnista vid punkt "8" ;
Kommer då gnistan på stiftet att hoppa ifrån jord till mittledaren när den tänder ?
Hej Erik.
Om man ändrar polariteten på primären så ändras polariteten vid tändstiftet. Om brytarna öppnar vid "1" (max positiv) så går strömmen åt ena hållet över tändstiftets elektroder. Skulle brytarna istället öppna vid "8" (max negativ) så går strömmen över tändstiftet åt motsatt håll. Fast i bägge fallen blir gnistan lika stark.
Att Lucas valt plusjord ska delvis bero på att elektronerna lättare hoppar från en varm elektrod än en kall och eftersom mittelektroden på ett tändstift är varmare än sidoelektroden valde man att lägga minus på på mittelektroden och då blir ju den till jord anslutna (topplocket) sidoelektroden positiv. Skulle gärna vilja få detta bekräftat, dock.
startar motorn normalt på första kicken,
och lyse bak och fram fungerar klanderfritt
så brukar jag inte lägga energi på något
annat, brukar lägga energi på annat nu för
tiden ,har byggt om mycket till utanpåliggande
tändspole men alldrig råkat ut för något
märkligt, förutom glömt att koppla in
kondensatorn men det har upptäckts snart ..hm
Tack Jim, jag känner igen resonemanget kring Lucas val av plusjord (att det skulle ge en teoretisk fördel kring något med tändningen), men jag kom inte ihåg detaljerna kring det.
Tack för uppdateringen.
Tack själv! Ska bara försöka hitta källan till plusjordsteorin och lite mer detaljer
Hej
Blir fältbrytningsavståndet per automatik rätt inställt, när brytaravståndet är rätt inställt?
Fältbrytningsavståndet skall stämma per automatik med det specriktiga brytaravståndet om en rad saker är korrekta:
- Brytarspetsen skall vara helt osliten på sin fiberklack (eller rättare sagt, avståndet mellan brytaraxeln och fiberklackens anliggningspunkt skall vara lika långt som det är på en ny, korrekt brytarspets)
- Svänghjulet skall vara av rätt modell för motorn.
- Svänghjulets brytarnock får inte avvika ifrån ett korrekt nytt svänghjuls nock.
Men om brytarnocken av bakelit/plast är sliten (vanligaste avvikelsen), så måste du minska på brytaravståndet för att få ett optimalt fältbrytningsavstånd.
Precis som Erik A säger!
Tack för denna information. Nu förstår jag hur sambandet mellan fältbrytningsavståndet och brytaravståndet fungerar.
Hej! Normalt ska man inte behöva tänka på fältbrytningsavståndet då rätt brytaravstånd ska ge rätt fältbrytningsavstånd.
Men om motorn misständer exempelvis när man tänder lyset - eller inte startar alls trots rätt brytaravstånd ska man kolla fältbrytningsavståndet.
Höll på att bli galen på min Monarped som vägrade starta trots ny tändspole, ny kondensator och korrekt brytaravstånd. Efter massor av svordomar och trampande började jag testa utanför boxen och ställde ner brytaravståndet mer och mer.
Och hoppsan - vid 0,15 mm small motorn igång. Det visade sig att den fasta delen på brytarna var stukad...
Det var ju bra att mysteriet med startproblemet till slut fick sin lösning den gången.
Hej
Beträffande materialvandring mellan kontakterna
fanns det på gamla bilar en strömvändare kopplad till startmotorns hävarm. Omkopplaren vände strömriktning för minska materialvandringen i kontakterna
mvh Roland