Min stereo fungerar inte

Fråga: Jag har en Volvo 740 från 1987 som jag tänker montera stereo i. Jag har en röd kabel som ger 12 volt plus när tändningen är tillslagen. Jag har även en gröngul kabel som har konstant jord. När jag kopplar dessa till stereon händer INGET. Absolut inget. Missar jag någon kabel för att stereon ska få ström eller hur ska jag göra?

Henrik

Svar: På Volvo 740 1988 var kabelfärgerna till de fördragna kablarna till stereon enligt listan nedan. Jag tror inte det skiljer så mycket mellan 1988 och 1987.

Konstant 12 V (till minne för radioinställningar et.c): grön/röd.

Matarström 12 V (aktiveras när du vrider på tändningen): orange

Jord: svart

Belysning: grå

Elantenn: röd

Högtalare vänster fram +: vit/gul

Högtalare vänster fram -: vit

Högtalare höger fram +: grå/gul

Högtalare höger fram -: grå

Högtalare vänster bak +: gul/brun

Högtalare vänster bak -: brun

Högtalare höger bak +: gul/svart

Högtalare höger bak -: svart

Det stämmer inte riktigt med röd och gröngul kabel som du nämner, men dessa är troligen framdragna av någon tidigare ägare.

Det första jag skulle göra i det här fallet vore att koppla in stereon utanför bilen, det vill säga mata den med 12 volt, jorda den och koppla in högtalare samt antenn i antennuttaget, bara för att se om stereon fungerar. Tänk på att mata rätt kabel med 12 volt. Jag har varit med om att någon stereo bara hoppade igång när jagf matade både konstantplus och matarplus.

Därefter skulle jag mäta kablarna i bilen igen och när jag har plus, jord, antennkabel och högtalarkablar uppmätta är det ”bara” att koppla in stereon.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen