Tillverka packningar till Villiersmotor

Större packningar klipper man till med en sax. Hålen för skruvar och liknande kan man göra med en hålpipa - eller att man lägger packningen på plats och placerar en kula ovanpå hålet och knackar till denna med en hammare så klipps hålet ut mot skruvhålets kanter.

Tillverka packningar till Villiersmotor

Publicerad

Fråga: Jag har en Rex 1937/38 års modell med 98cc Villiersmotor. Motorpackningarna är slut. Den har på vissa ställen tätas med packningsmassa som ej har hjälpt .Vid samtal med Villiers i England talade försäljaren om att MC-motor på export ej hade reservdelar.

Försiktig fråga! Hur gör man en motorpackning till en Villiersmotor?

mvh

Jörgen

 

Svar: Nu vet jag inte exakt vad du menar med "motorpackning", då det finns olika typer på olika ställen på en motor. Engelska motorer har ofta bara packningsklister mellan blockhalvorna, men om det läcker där så kan man tillverka en packning av packningspapper och den bör vara tunn – 0,20 mm är en bra tjocklek.

Samma typ av packning är även lämplig under cylindern. Har förgasaren ett flänsfäste kan en något tjockare packning vara lämplig (0,30 – 0, 40 mm) då dessa flänsar ofta är lite skeva. Helst ska man planslipa flänsen mot ett slippapper på plant underlag innan montering.

Gäller det aluminiumkåpor bör packningen vara lite tjockare än den mellan blockhalvorna – alltså 0,30 – 0,40 mm. Är det plåtkåpor kan det behövas ännu tjockare packningar – eller mjukare av exempelvis kork.Topplockspackningen måste vara värmebeständig och här är grafitlaminat en typ som fungerar, men som är lite svårarbetad då den har en hård folie av rostfritt stål mellan två lager grafit. Samma typ av packning behövs mellan krök och cylinder om där finns ett flänsfäste. Ibland är topplockspackningarna tillverkade av kopparplåt och dessa måste mjukglödgas innan montering.

När det gäller packningsklister så fungerar det mesta, men generalfelet som många gör är att man trycker ihop de limmade ytorna alldeles för fort varvid det mesta av klistret pressas ut och det lilla som blir kvar kommer att krympa när lösningsmedlet gett sig av.

Ha på ett tunt lager på den ena tätningsytan och låt det sedan lufta ur någon halvtimme innan delarna sätts ihop.

Jim Lundberg

Packningar man man knacka fram genom att lägga packningen på plats och sedan knacka försiktigt mot hörnet av tätningsytan med en kulhammare. Men man får inte slå för hårt eftersom man kan skada delarna.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nyrenoverad Sachsmotor som vägrar starta

12 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Donald: Hittills har vi enbart diskuterat tändsystemet med avseende på timing. Samt att du i din fråga nämner att den får bensin. Det finns i huvudsak 3 egentlige 4 saker som krävs för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206