Skillnad på etanol och metanol
1 kommentar
56an: Wikipedia berättade en del om Metanol som motorbränsle. Metanol används som bränsle till modellmotorer av glödstiftstyp. Men även inom motorsport är Metanol vanligt som bränsle. I Sverige inom...
Justering/kontroll av avståndet mellan spolar och svänghjul.
Fråga: Sachs fläktkyldmotor i packmoped. När man roterar motorn för hand så låser den sig ca 10 mm från övre dödläge och krävs lite mer än milt våld för att få det att släppa.
Med cylindern borttagen snurrar det hur fint som helst och även lös kolv i cylinder går hur bra som helst. Kan inte se några skador/märken på kolv eller i cylinder? Känner inget konstigt i vevaxeln eller att vevstaken skulle vara sned.
Tips mottages tacksamt!
Kent Olsson
Svar: Om vevstaken inte är krokig så tror jag felet ligger i tändsystemet. Det kan vara så att radialspelet i ramlagren i kombination med små spel vid tänd- och ljusspole leder till att svänghjulet tar i spolarna. Det som (i så fall) händer är att med kolven i cylindern trycker den vevaxeln nedåt så att svänghjulet tar i spolarna. Utan cylinder är det inget (förutom gravitationen) som drar/trycker ner vevaxeln.
Ta av svänghjulet och kolla om det finns spår efter "sammanstötning" mellan svänghjul och spolar. Det kan vara dags att byta ramlager och/eller justera spolarnas läge. Dessa ska ha en frigång på cirka 0,20 mm och detta justeras genom att lossa spolarnas skruvar några varv. Svänghjulet ska vara monterat. Sen stoppar man in bladmått på 0,20 mm mellan spolens polskor och svänghjulets magneter och drar åt skruvarna igen. Upprepa på andra spolen.
Men inspektera även kolven. Om vevstaken skulle vara sned så syns det på slitaget på kolven som då blir sliten diagonalt. Då kan man se att slitaget ligger upptill på ena sidan av kolven och nertill på andra sidan. Testa även med att trycka vevstaken ner mot motorn med ena handen och dra samtidigt runt motorn så känner du om det skulle vara något i vevstakslagret som spökar.
Jim Lundberg
Kom in i diskussionen
Skillnad på etanol och metanol
1 kommentar
56an: Wikipedia berättade en del om Metanol som motorbränsle. Metanol används som bränsle till modellmotorer av glödstiftstyp. Men även inom motorsport är Metanol vanligt som bränsle. I Sverige inom...
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej !
Kent Olsson:
Om jag inte missminner mig så har just packmopedens Sachs motor samma ramlager som den vanliga 2-växlade handväxelmotorn E 15 magnetlager. Till skillnad från de 3 och 4 växlade Sachsmotorerna med fotväxel som har de kraftigare L 17 magnetlagren. Detta ger att dessa lättare får som Jim nämner ett radialspel i ramlagren. Detta känns omedelbart om du tar tag i svänghjulet och känner efter glapp i radiell led uppåt och nedåt. ej utåt - inåt. Även ett så litet glapp som exempelvis 0,10 mm alltså långt under det spel Jim nämner på 0,20 mm mellan magnetpoler och spolar känns oerhört lätt.
// Bengt
Blir det likadant om du tar av toppen och bara har cylindern och kolven monterad på motorn när du snurrar på den?
Jag har haft samma fenomen och då var det den nya bredare tändspolen som jag bytt till som var boven. De nytillverkade smala har jag aldrig haft problem med.
När vi ändå är inne på tändsystemsteorin: om det sitter ett nyare Boschhjul med limmade polskor (böjda plåtbitar) på magneterna så har dessa en tendens att lossna, helt eller delvis.
Om en polsko börjat spreta ut från sin magnet så går den att limma fast med silikon - gärna värmebeständigt.
Som UffeT är inne på, kan det inte vara så att kolven är för hög och slår i cylindertoppen och trycker ned vevaxel och svänghjul mot nåt i tändsystemet. Saknas topplockspackning eller sitter den snett och täcker lite av kolvloppet (kanske inte ska vara någon packning i den cyllen)?
Eller saknad cylinderfotspackning?
Man skulle kunna tänka sig att motorn är körd med en för tjock cylinderfotspackning så att den vändkanten bildats lägre i i loppet och om man sen byter till en tunnare packning så kommer översta ringen att slå i vändkanten.
Men enligt Kent så låser sig motorn 10 mm från övre dödläget. Det är därför jag är inne på tändsystemet.
Ahh, trodde det var 10 mm vid svänghjulsmarkeringen
För långt stift?
Hej !
Faktum är dels att om vi utgår från att vi talar Sachs original vevaxel, cylinder, kolv och topp som inte är planad. Så skall det inte behövas nägon topplockspackning, då motorn är konstruerad med så kallad labyrinttätning. Det går även att köra med fel stift dvs med 19 mm gänglängd, utan att kolven tar i. Har själv testat detta.
// Bengt
Hej igen !
Kent Olsson:
För att kunna utesluta eventuella saker:
• Om du trycker ner kicken försiktigt. Känner du att det tar stopp eller att motorn kärvar till vid det omtalade stället ca 10 mm före övre dödpunkt ?
• Om så är fallet, demontera svänghjulet från motorn. Försvinner felet ?
Man kan givetvis också testa detta genom att lägga i växel förslagsvis 3:an och rulla mopeden framåt. För att underlätta detta monterar du först ur tändstiftet så kompressionen är helt borta.
Försvinner felet vid demonterat svänghjul. Bör man med stor sannolikhet kunna utesluta alla övriga fel, och fokusera på svänghjulet, tändplattan och dess komponenter i den fortsatta felsökningen.
// Bengt