Hastighetsmätaren visar hastighet men inte vägsträcka

1: Snäckväxel till vägmätaren. 2: vinkel/snäckväxel. 3: Vertikal axel till sista växeln. På fingret: en avbruten kugge.

Hastighetsmätaren visar hastighet men inte vägsträcka

Publicerad

Fråga: Trippmätaren på min VDO-mätare som sitter på min Monark Monarped snurrar inte men mätaren visar hastighet bra! Vad göra?

Mvh

Pär i Lund

 

Svar: Troligtvis så har drivningen till vägmätaren gått sönder. I botten på mätarhuset sitter en snäckväxel (1) som driver en liggande axel som via en vinkelväxel (2) driver en vertikal axel (3). Delarna är av plast och kan bli spröda av ålder. På bilden har en kugg gått av (ligger på fingertoppen) på grund av att de små vita kugghjulen till vägmätaren hade rostat fast på sin axel.

För att laga mätaren måste den dels tas isär, dels måste man hitta reservdelar. En bra sak med VDO-mätare är att flera delar är likadana från 50-talet upp till 80-talet – bland annat de vita kugghjulen som går att flytta över.

Men för att ta sig in i mätaren krävs lite trix. Du kan läsa om detta här

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206