Kan man rengöra katalysatorn?

Kan man rengöra katalysatorn?

Publicerad

Fråga: Jag besiktigade min Volvo nyligen men den blev underkänd på grund av för höga avgasvärden. Kan man hälla något i bensintanken som rengör katalysatorn? För övrigt är bilen servad och det finns inget läcka i avgassystemet som påverkar mätvärdet vid besiktningen.

Göte

Svar: Det finns flera olika medel som uppges rengöra katalysatorn. Ofta är det ett medel du häller i tanken. Priset varierar från några hundringar och uppåt. Jag har för egen del inte testat dessa medel och kan inte säga om de är bra eller dåliga. Spontant känns det som dessa medel endast fungerar för att lösa upp sot och kommer troligen inte att hjälpa om du har ett mekaniskt fel inne i katalysatorn.

Vore det min bil skulle jag först köra en diagnos och se om det är något annat som orsakar de höga avgasvärdena, exempelvis lambdasonden, någon styrenhet eller kanske en givare, innan jag ger mig på katalysatorn.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206