Ta ur pluggen på NSU-cylinder av aluminium

Ta ur pluggen på NSU-cylinder av aluminium

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Håller på att renovera en gammal jordfräs med NSU mopedmotor, tyvärr är cylinder och förgasare borta. Har en pluggad cylinder och tillika förgasare.

Hur får man ur pluggen på cylindern, någon som vet? Aluminiumcylinder med hårdkrom, den är för klen med strypt cylinder. Tacksam för hjälp och råd.

Arne Persson

 

Svar: En jordfräs lär nog inte orka med en mopedcylinder på 0,8 – 1 hästkraft. När det gäller pluggade aluminiumcylindrar så brukar det inte vara en plugg som det är i gjutjärnscylindrar, utan en ingjuten hårdmetallplatta med ett hål som då är själva insuget.

Jag har inte testat med att borra i dessa strypningar utan bara använt slipstift vilket tar en evighet. En del påstår att det går att borra med betongborrar som ju har skär av hårdmetall, men jag har inte provat detta.

Men oavsett metod så måste man vara väldigt försiktig med det tunna kromskiktet inne i cylindern då det lätt kan lossna större flagor runt insuget. Då uppstår dels vassa kanter som kan skada kolven och eventuellt nedre kolvringen. Dessutom kan de lossna fler flagor när man kör vilket kan ställa till det rejält om det börjar studsa runt bitar av hårdkrom i vevhuet.

Någon som har tips till Arne?

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206