Flytande fett som inte flyter

Fett består av en basolja samt förtjockningsmedel. Vill man ha ett mer lättflytande fett så späder man ut det med olja.

Flytande fett som inte flyter

Publicerad

Fråga: Köpte flytfett av ett företag för ett tag sedan till 98 Sachs, men jag tycker det verkar vara alldeles segt och inte ett dugg flytande. Vad göra?

Lundh

 

Svar: Den typen av fett som man har i växellådor och kopplingar ska rinna sakta vid rumstemperatur. Om fettet är för styvt så kommer det att sitta på väggarna i växellådan istället för på dreven.

Fett har olika klassningar där NLGI 2 är vanligt konsistensfett som man har i fettsprutan. Ju lägre siffra, desto tunnare (mer lättflytande fett). Nu vet jag inte vilken klassning ditt fett har men det bör vara NLGI 0 eller NLGI 00 (fler nollor = tunnare) om det ska fungera i din motor.

Enklast är ändå att du späder ut ditt fett med motor- eller transmissionsolja tills det rinner som det ska. Gör det inte för lättflytande bara, eftersom det blir ändå tunnare av värmen i motorn och då gamla 98:or saknar packboxar kan det börja läcka ut.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur kör du egentligen? Vi har ett resultat!

3 kommentarer

Erik.B: Det var ju skönt att veta att mer än hälften av mopedister i alla fall vet hur man kör moped på rätt sätt :P Och att inte alla är sånna stollar som farsgubben som bromsar med fel fot ;)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206