Okej att fiffla med papper?

Okej att fiffla med papper?

Publicerad

Fråga: Jag känner en person som har ett fordon men inget regbevis. Det har en annan person som i sin tur vill ha betalt för detta regbevis (minst 5 000 kronor). Kan man agera så?

Bengt

Svar: Nej, det är inte okej. Det gör att bilen får fel identitet och då rör det sig minst om urkundsförfalskning. Skulle bilens värde öka, exempelvis om en vanlig Saab 96 blir en Saab Sport, eller en ordinär Volvo Amazon plötsligt blir en Volvo 123 GT, blir det kanske även någon form av bedrägeri.

Transportstyrelsen kontrollerar bara att dokumentationen är rätt, inte om den stämmer med bilen. Det gör däremot besiktningsorganen. Om det vid en kontroll- eller registreringsbesiktning finns misstanke eller att identiteten inte är säkerställd skall fordonet underkännas. I dessa fall föreläggs fordonet om registreringsbesiktning med motiveringen identitet ej säkerställd/oklar - utredning erfordras. Fordonet plomberas med en av besiktningsorganets unika plomber. I vissa fall vid misstanke om oegentligheter, meddelas även Transportstyrelsen. När sedan fordonet inställs till ny registreringsbesiktning måste kunden förete en utredning som styrker identiteten, vilket i vissa fall är omöjlig om det visar sig att det är ett helt annat fordon.

För egen del tycker jag inte att fiffel med papper hör hemma inom hobbyn. I de flesta fall går det att skaffa fram papper, även om det till en början kan verka svårt.

Robert Gustavsson

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206