Byta kopplingskorg på Zündapp

När man delar en Zündappmotor så sitter majoriteten av skruvarna - även till transmissionskåpan - på vänster sida.

Byta kopplingskorg på Zündapp

Publicerad

Från: Ni har en bra utförlig beskrivning hur man byter lameller på Zündapp men jag undrar hur man går till väga för att byta kopplingskorgen.

Tack på förhand

Mvh

Tomas Gustavsson

 

Svar: Att byta kopplingskorg på Zündapp (KS 50 m.fl.) är lite knepigare än på andra motorer då den inte går att lossa från utsidan. Korgen har en hals som går igenom lagret i höger blockhalva och i denna hals sitter det en låsring som då är på insidan av lagret.

Man måste alltså dela på motorn för att byta korgen. I del 1 av Stora Tvåtaktsboken finns en komplett arbetsbeskrivning för Zündapp 278-motorn (och 20 andra motorer). Alla skruvar (utom en) till transmissionskåpan lossas från vänstersida. Sen återstår fyra till (också från vänster) innan blockhalvorna kan delas. Först då kan man lossa låsringen och dra loss kopplingskorgen.

Jim Lundberg

Här är den nesliga låsringen till kopplingskorgen som sitter på insidan av motorn som alltså måste delas för att man ska kunna byta kopplingskorg.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206