Citronsyra i rostig bensintank

Citronsyra i rostig bensintank

Publicerad

Fråga: Hej! Hur länge ska citronsyra och vatten verka i en tank man ska rengöra från rost?

Tobbe

 

Svar: Behandlingens längd beror på tre faktorer: 1. Hur tjockt rostlagret är. 2. Hur mycket syra man blandar i vattnet. 3. Rådande temperatur (varmare = snabbare). Men först och främst måste tanken avfettas då olja (om det handlar om en tvåtaktare) hindrar syran från att nå rosten.

Häll i några deciliter avfettning och skaka runt – gärna ihop med en näve vasst grus. Häll ut och skölj med varmt vatten. Blanda citronsyra och vatten. Förhållandet är okritiskt. Ta 1 till 3 deciliter citronsyra till varje liter med vatten. Bäst är att fylla tanken ända upp till påfyllningshålet så att syran ligger mot alla ytor. Är det en biltank kan man istället ta loss den och luta den i olika vinklar så syran får ligga och verka på hela innerytan. Då slipper man blanda till stora mängder syra.

Sen får man kolla då och då hur långt processen har gått. Citronsyra fräter bort rosten, men det som blir kvar av rosten måste ofta avlägsnas mekaniskt med borste eller vattenstråle. Men börja med några timmar. Rör gärna om i tanken med en träpinne så att fräsch syra hela tiden kommer ut till plåten.

För att se om det är klart får man ofta hälla ut citronsyran i en hink som sedan skölja tanken för att se hur långt avrostningen har gått. Är det rost kvar så häller man tillbaka syran igen och låter det gå några timmar till. Syran är relativt snäll mot plåten så en behandling över natten skadar inte tanken. Men om tanken är kromad måste man se till att det inte kommer syra på kromet som kan bli missfärgat.

När tanken är fri från rost måste man skölja flera gånger med ljummet för att få ur all syra som kan ligga kvar i falsningar och liknande inne i tanken. Avslutningsvis kan man hälla i lite maskindiskmedel eller målarsoda ihop med någon liter vatten. Dessa preparat är basiska och neutraliserar eventuell syra. Skaka runt, häll ur och skölj igen med ljummet vatten.

Om tanken framledes kommer ha bensin i sig kommer den inte att rosta – särskilt om det är en tvåtaktare med oljeblandad bensin. Om fordonet ska stå uppställt under vintern så bör de ändå stå i en så torr miljö som möjligt (under 55 % relativ luftfuktighet) vilket är bra för hela fordonet. Är det en fyrtaktare kan man slå i lite tvåtaktsolja vid säsongens sista tankning så rostskyddar man hela bränslesystemet.

Jim Lundberg

Citronsyra finns i livsmedelsaffärer, men har ett högt kilopris. Googla så hittar du större och billigare förpackningar.

Målarsoda, eller maskindiskmedel, neutraliserar eventuella syrarester i tanken. Dessa angriper inte krom men kan ge fläckar på lackering så håll dem på insidan av tanken.

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206