Ny tändkabel till ILO FM 100

Den höga spänningen i tändkablar leder till att isoleringen måste vara extra tjock för att hindra genomslag.

Ny tändkabel till ILO FM 100

Publicerad

Fråga: Tjena Jim! Min tändkabel är j*veligt dålig på min ILO FM-100. Jag kikade lite på den och såg att det i princip är en vanlig kabel med tjockare hölje. Skulle det gå att tillverka en ny av en tillräckligt grov kabel?

Mvh

/Mathias

 

Svar: Grovleken på en tändkabel ska sitta i isoleringen – inte i koppartråden. Strömmen i en tändkabel är väldigt låg (eller rättare: den är väldigt kortvarig) så det behövs ingen större area på koppartråden.

Däremot är spänningen väldigt hög och då krävs det tjock isolering för att strömmen inte ska slå igenom isoleringen. Standardmått på tändkablar är 5 respektive 7 mm i diameter. Ta vad som stämmer med din motor. Undvik kolkablar (radioavstörda) då dessa ger effektförluster och har kortare livslängd än en kopparkabel.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206